V ljubljanski Drami drevi premiera Ane Karenine

Avtor: STA

Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo ob 20. uri premiera predstave Ana Karenina. Avtor dramatizacije in režiser predstave je Dušan Jovanović, ki je literarno mojstrovino Leva Nikolajeviča Tolstoja na oder ljubljanske Drame prvič postavil pred desetletjem. Vendar je novo nastala variacija po njegovih besedah bolj intimistična in poglobljena.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Kot je Jovanović povedal na novinarskim konferenci pred premiero, je v novi dramatizaciji zelo skrčil število oseb in se osredotočil na ljubezenski trikotnik. Odnose je spletel in organiziral tako, da je zgodba povedana gladko in v celoti.

Vlogo Ane Karenine je tako kot v prvi uprizoritvi v njegovi režiji prevzela Polona Juh, Igorja Samoborja pa je v vlogi Alekseja Aleksandroviča Karenina zamenjal Matjaž Tribušon in Jurija Zrneca v vlogi Alekseja Vronskega Klemen Janežič. Nova igralca sta, kot je poudaril režiser, prinesla novo senzibilnost, nova intimna spoznanja in nove ideje. Juhova pa je z Ano Karenino ustvarila eno svojih kronskih vlog.

Kot so o predstavi zapisali v ljubljanski Drami, je zgodba o veliki neobvladljivi ljubezni, ki trči ob številne zunanje pa tudi ob nekatere notranje ovire, zgodba o posamezniku in o družbi, v kateri ni prostora za tiste, ki se ne držijo pravil.

Ljubezen, ki trešči v življenje uglajene plemkinje, soproge in matere Ane Karenine, je prevelika za družbo in njeno dvojno moralo. Kratkotrajna izpolnitev v nedovoljeni ljubezenski zvezi je kaznovana z vsemi mogočimi omejitvami - Ana Karenina izgubi pravico do sina, družba njenega ranga jo zavrne in izobči. Izolacija, prikrajšanost, vsakršni dvomi stopnjujejo njeno nesrečo v agonijo, v kateri vidi en sam izhod.

Dramaturginja predstave je Darja Dominkuš, kostumografinja Urška Recer, scenografinja Jasna Vastl, skladatelj Drago Ivanuša. V predstavi igrajo še Črt Veselko / Maksim Kajtimar Rozman kot sin Serjoža, Valter Dragan, Iva Babić, Maja Sever, Barbara Žefran, Gorazd Logar, Zvone Hribar, Matija Rozman in Zvezdana Mlakar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-drevi-premiera-ane-karenine