Odprtje kulturno-zgodovinske razstave Hamlet na Slovenskem

Avtor: SLOGI

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju s Cankarjevim domom ob 400-letnici smrti angleškega pesnika in dramatika Williama Shakespeara (1564-1616) pripravlja kulturno-zgodovinsko razstavo Hamlet na Slovenskem.


Zvonimir Rogoz kot Hamlet / Foto: Arhiv SLOGI

Razstava bo med 11.  januarjem in 14. marcem na ogled v Prvem preddverju Cankarjevega doma, njena otvoritev bo uvod v dvomesečni festival Shakespeare za vedno. Ob razstavi bo SLOGI izdal tudi katalog, v katerem bo ob strokovnih člankih, galeriji slovenskih Hamletov, tudi Hamlet v stripu avtorja Andreja Potrča, pri katerem so sodelovali tudi Ciril Horjak, Tadej Golob in Dejan Kotnik. Strip bo izšel tudi kot samostojna publikacija.

Shakespearov Hamlet že več kot štiri stoletja navdihuje gledališčnike, pesnike, mislece in »navadne« ljudi – živi tudi v zavesti tistih, ki ga niso nikoli prebrali ali gledali. Vsako obdobje najde v njem druge izzive in podtone. V slovenščini je na odru prvič zazvenel 28. decembra 1899 v ljubljanskem Deželnem gledališču v režiji Rudolfa Inemanna, ki je odigral tudi naslovno vlogo. Na razstavi bo Hamlet prvič zazvenel tudi v stripu Andreja Potrča, objavljenem v celoti v katalogu razstave, razstava pa nam bo predstavila tudi vse slovenske Hamlete, se sprehodila skozi zgodovino uprizarjanja Hamleta na Slovenskem, pregledala, kako se znameniti Biti ali ne biti bere in sliši v različnih slovenskih prevodih, postavila na ogled lutke, kostume in scensko maketo iz predstav Hamlet, preletela slovenske stvaritve, ki jih je navdihnil Hamlet …

»Hamlet je slehernik vsakega časa, tudi današnjega. Razmišljati o biti ali ne biti, o deželi ječi, o maščevanju, krivdi, odločati se o delovanju, prevzemati odgovornost, zastaviti svoje življenje, verjeti v spremembo … so Hamletova načela, ki izražajo aktiven odnos do sveta. Skozi spoznavanje Hamleta kot kulturne dediščine, dramskega teksta, gledališke uprizoritve, stripa … je možno spoznavati sebe ter (pre)misliti svoj odnos do drugega in sveta. V svetu, ki se maje, smo vsi rojeni, da mu ravnamo tečaje – samo drzniti si moramo, verjeti vase in nenehno poskušati, tako kot Hamlet,« je o razstavi zapisala njena avtorica mag. Mojca Jan Zoran, direktorica SLOGI.
 
Pri ustvarjanju stripa Hamlet – biti ali ne biti v stripu sta združila moči priznana stripovska umetnika Andrej Potrč, avtor stripa, in Ciril Horjak, ki je razvil like in sodeloval pri pripravi teksta za strip. Pripravi teksta se je pridružil še pisatelj in novinar Tadej Golob, Dejan Kotnik pa je pripravil oblačke z besedilom. Strip je prvi Hamlet v stripu na Slovenskem. Ima 60 strani. Uporabljen je zadnji prevod Hamleta v slovenščino, ki ga je ustvaril Srečko Fišer za uprizoritev v SNG Drama Ljubljana leta 2013. S tem prevodom je Srečko Fišer na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje tudi prejel Borštnikovo nagrado za prevod. Katalog razstave in samostojen strip bosta v času razstave v prodaji tudi na blagajni Cankarjevega doma.

Ob razstavi so v Slovenskem gledališkem inštitutu pripravili tudi sledeče delavnice za skupine osnovnih in srednjih šol:

Elizabetinsko gledališče
Na razstavi se bomo srečali z uprizoritvami Hamleta na Slovenskem in se ob tem vprašali, kako je Shakespeare v svojih časih uprizoril to tragedijo. Udeleženci se bodo seznanili s Shakespearjevo dobo in gledališkim življenjem tega časa. Sprehodili se bodo skozi renesančna gledališča Londona in izvedeli, kako je bila takrat videti gledališka predstava in kako je potekala.

Nekaj je gnilega v danski državi
Številni citati iz drame Hamlet so našli svojo pot v naš vsakdan. Vprašali se bomo, kaj nekateri izbrani izreki pomenijo in kaj nam povedo o dramskih likih. Svoje asociacije in misli bodo udeleženci po skupinah prikazali v kolažih, v katerih bodo besede povezali z vizualnim gradivom in tako spoznali sporočilnost Shakespearjeve tragedije.

Biti ali ne biti Hamlet
S pomočjo stripa bodo udeleženci spoznali ali obnovili vsebino Hamleta in si na razstavi ogledali, kako so Shakespearjevo tragedijo uprizorili pri nas v različnih obdobjih, z različnimi pristopi in v različnih medijih. Nato se bodo udeleženci tudi sami preizkusili v igranju krajših prizorov in dramskim likom vtisnili svoj pečat.

Prijave za delavnice in vodene oglede razstave: mihael.cepeljnik@slogi.si in kristina.jermancic@cd-cc.si.

Vsaka skupina bo ob prijavi prejela gradivo za pripravo na obisk razstave in delavnice, med drugim Hamleta v stripu, da se že pri pouku seznanijo z vsebino drame. Po obisku udeleženci prejmejo križanko na temo Hamlet, ki je nastala v sodelovanju z zavodom Novi Zato., skrbnikom osrednjega slovenskega gledališkega portala SiGledal. Z reševanjem križanke bodo udeleženci delavnic še utrdili znanje snovi iz Hamleta.

Ves času razstave bodo ob delavnicah v prostorih SLOGI na Mestnem trgu 17 potekali tudi različni dogodki na temo Hamlet in Shakespeare. Dogodke je SLOGI pripravil v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Objavljeni bodo na spletni strani SLOGI.

Povezava: Križanka HAMLET (PDF/535 Kb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/odprtje-kulturno-zgodovinske-razstave-hamlet-na-slovenskem