Letošnji Severjevi nagrajenci predstavniki mlade generacije igralcev

Avtor: STA

Nagrada Sklada Staneta Severja za najboljše dosežke na slovenskih poklicnih odrih gre letos v roke igralcema Aljažu Jovanoviću in Arni Hadžialjević. Nagradi za najboljšega študenta dramske igre in za najboljšega ljubiteljskega igralca pa sta na večerni podelitvi v Škofji Loki prejela Maša Grošelj in Nejc Jezernik.


Arna Hadžialjević v predstavi Gospa Bovary / Foto: SNG Nova Gorica, Jaka Varmuž

Arna Hadžialjević iz SNG Nova Gorica je med drugim nagrado prejela tudi za Emmo Bovary v predstavi Gospa Bovary. "Dejansko sem prišla do točke, ko je nekaj dozorelo v meni, da sem se lahko na ta način spopadla s to vlogo," je ob prevzemu nagrade dejala Hadžialjević, ki je za vlogo Emme letos že prejela tudi nagrado tantadruj. "Nagrada je potrditev tega, kje sem sama pri sebi na duhovnem, miselnem, emocionalnem nivoju ter kako se to odraža na odru," je pojasnila Hadžialjević, ki je prav tako kot ostali letošnji Severjevi nagrajenci predstavnica mlade generacije igralcev.

Nagrado je dobil tudi njen nekdanji sošolec z akademije, Aljaž Jovanović iz SNG Drama Ljubljana. Jovanovič je leta 2006 že prejel Severjevo nagrado za študenta igre, leta 2007 pa tudi Borštnikovo nagrado za mladega igralca ter leta 2012 še priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Tokratna Severjeva nagrada mu je pripadla zlasti za vlogo v Čarobni gori. Kot je zapisala žirija, v njej prevzame zahtevno in kompleksno glavno vlogo mladega inženirja Hansa Castorpa in prepričljivo pelje nosilno idejo uprizoritve. Jovanović je ocenil, da je predstava Čarobna gora pomenila prelomnico njegova dela v gledališču. Za Severjevo nagrado se mu zdi, da je prišla v pravem trenutku, ko je zelo osredotočen na delo v gledališču in na televiziji. Spomnil je, da mu je študentska Severjeva nagrada predstavljala predvsem spodbudo in obvezo za nadaljnji trud. "Danes je malo drugače. Sedaj nisem le mlad igralec, ki poskuša uspeti, sedaj že moram prevzemati odgovornost in sem pomemben del ljubljanske Drame," je izpostavil Jovanović.

Nagrado za najboljšega študenta dramske igre je letos prejela Maša Grošelj, ki je po obrazložitvi žirije z vlogo Gospe Smith v Plešasti pevki ustvarila "v vseh pogledih izvrstno in presenetljivo inovativno igralsko kreacijo".

Nagrada za igralske dosežke v slovenskem ljubiteljskem gledališču pa je šla v roke Nejca Jezernika, ki je od leta 2013 aktivni član igralskega ansambla Kulturno-umetniškega društva Zarja Trnovlje Celje. Že pri kreaciji vlog v sodobni burki Triko je po mnenju žirije pokazal široke igralske sposobnosti, še bolj pa je svojo kreativnost razvil v uprizoritvi sodobne drame Blazinec. Za stvaritev vloge Michela je letos že prejel tudi matička.

Severjeve nagrade igralci zelo cenijo in tudi letošnji nagrajenci so izpostavili, da jim nagrada pomeni veliko. "Igralskih nagrad je kar nekaj. Severjeva nagrada pa mi je najljubša, ker mi je bil tudi Sever najljubši. Zato je to tista prava igralska nagrada," je pojasnila slavnostna govornica na tokratni podelitvi Ljerka Belak. Letošnja nosilka Borštnikovega prstana, ki je bila leta 1987 tudi sama dobitnica Severjeve nagrade, je nocoj obudila svoje spomine na Severja. "Bil je naš najljubši profesor. Bil je en tistih toplih ljudi, ki smo jih občudovali in imeli zelo radi," je 45 let po njegovi smrti spomnila Belak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnji-severjevi-nagrajenci-predstavniki-mlade-generacije-igralcev