Naježeno in jedrnato v živo: Janez Pipan

Avtor: SLOGI

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) organizira novega v nizu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo: Janez Pipan, ki bo v torek, 22. decembra 2015 ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).


Janez Pipan / Foto: Miha Fras

V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan, se bomo tokrat v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) pogovarjali z režiserjem, pedagogom in kolumnistom Janezom Pipanom.

Janez Pipan je študij na ARGFT zaključil z režijo Mrožkovega Tanga. Predstava je bila jasen zapis Pipanove posebne avtorske poetike, ki jo razvija vse do danes. Zanjo je prejel svojo prvo Borštnikovo nagrado (1979). Od leta 1980 do 1991 je bil režiser in dramaturg Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani. Nato je nekaj let režiral v različnih gledališčih doma in v tujini in bil od 1994 do leta 2008 ravnatelj Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. Pod njegovim vodstvom so se vanjo ponovno vrnili visoki umetniško ustvarjalni kriteriji, ki jo še danes odlikujejo kot osrednjo slovensko gledališko ustanovo.

Pipanov opus režij je zelo raznolik, vendar bi jih pri pregledu celote lahko delno združili v določene sklope. Pomembne so njegove krstne izvedbe slovenskih besedil - za režijo Jančarjevega Klementovega padca je prejel Borštnikovo nagrado za režijo 1988. Pogosto je režiral tudi lastne priredbe proznih tekstov ali poezije. Nikakor se ni izogibal tekstom iz svetovne in slovenske klasike in tako je prejel za režijo novogoriške uprizoritve Krst pri Savici Dominika Smoleta Borštnikovo nagrado leta 1993. Istega leta je bil nagrajen z Nagrado Prešernovega sklada za režijo Marinkovićeve Glorije, Mariveauxovega Zmagoslavja ljubezni, Goethejeve Stelle in Lenzovega Domačega učitelja. Leta 2001 pa je prejel še eno Borštnikovo nagrado za režijo Barkerjeve Uršule. Od leta 2004 do 2008 je bil tudi predsednik Nacionalnega sveta za kulturo. Po letu 2008 se je vrnil k svojemu prvotnemu poslanstvu in je bil do letošnje sezone zaposlen kot režiser v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, režira tudi v drugih gledališčih, predava na AGRFT in piše kolumne za Objektiv/Dnevnik.

Z Jedrt Jež Furlan se bosta pogovarjala o knjigah. Janez Pipan veliko bere, je odličen poznavalec literature in dramatike. Intelektualec velikega kova, branik časa vedenja, poglobljenega in analitičnega znanja. Širila bosta teme njegovih kolumen. Prav gotovo tudi o slovenskem gledališču. Pravi, da se o kulturni politiki ne bi rad pogovarjal, toda težko se ji bosta izognila. Ali pač?

Publicistka Jedrt Jež Furlan se aktivno ukvarja s področjem uprizoritvenih umetnosti in kulturne politike. V sklopu pogovorov z gosti obravnava teme in izzive sodobnega gledališkega prostora … Naježeno in jedrnato v živo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/najezeno-in-jedrnato-v-zivo-janez-pipan