Gostovanje GDK Gavella z Namišljenim bolnikom

Avtor: SNG Maribor

Nocoj bo GDK Gavella s komedijo Namišljeni bolnik (Le Malade imaginaire) v režiji Krešimirja Dolenčića gostovalo v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor.


Foto: Arhiv GDK Gavella

Namišljeni bolnik (Le Malade imaginaire), komedija-balet v treh dejanjih, je zadnje Molièrjevo delo, premierno izvedeno leta 1673. Veliki komediograf in igralec, ki je dolgo bolehal za tuberkulozo, je kolapsiral v četrti izvedbi, v vlogi Argana, ter kmalu preminil ... Toda njegov tekst je živel naprej, in tako je ta neprizanesljiva satira na temo zdravnikov in medicine, njihove hinavščine in pohlepa do danes ostala stalna gostja gledaliških odrov, ki neprekinjeno izziva nove pristope. To glasbenogledališko delo je rezultat Molièrjeve predrzne maniristične imaginacije, zavestno osvobojene potrebe po zmernosti, in poskus oblikovanja formalno neoporečnega materiala. Pristop mu torej po eni strani pomeni poiskati ustrezen ključ za ponujeno teatralnost in izvedbeno neobrzdanost, po drugi strani pa ne zrahljati njegove satirične ostrine, ki brez dvoma zadene v bistvo nekaterih problemov, s katerimi se srečujemo še danes. Brezobziren in anarhističen, ironičen in zajedljiv – to je Molière, ki izprašuje ne samo svoj takraten svet, temveč tudi našega, sedanjega, uporabljajoč pri tem humor kot orodje za dinamičen dramski obračun z vsem tistim, kar ga moti ...

Prevajalec je Mladen Škiljan, dramaturginja Ana Tonković Dolenčić, scenografka Tanja Lacko, kostumografka Tea Bašić, avtor glasbe Matija Antolić, koreografka Iva Peter Dragan, oblikovalec svetlobe Zdravko Stolnik, sodelavka za odrski govor Ivana Buljan Legati, asistentka režiserja in dramaturginje Žad Novak, aranžma pesmi "Illustrissimi doctores" Filip Šljivac, slikarska dela Marta Crnobrnja.

Igrajo Enes Vejzović, Barbara Nola, Anja Đurinović, Anja Šovagović Despot, Sven Šestak, Igor Kovač, Siniša Ružić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović, Natalija Đorđević, Iva Peter Dragan ter Matija Antolić in Vjekoslav Babić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-gdk-gavella-z-namisljenim-bolnikom