SMG s predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v Varšavi

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) nadaljuje niz gostovanj predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!. Včeraj je gostovalo v Teatru Powszechny v Varšavi, s čimer se, kot so sporočili iz gledališča, začenja sodelovanje z omenjenim gledališčem, ki bo v prihodnje zasnovano na izmenjavi predstav in skupnih produkcijah.


Foto: Žiga Koritnik

Slovenski gledališčniki so se bodo predstavili v sklopu festivala, ki predstavlja več znanih mednarodnih režiserjev.

Predstava Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! je bila v SMG premierno uprizorjena marca 2010.

Frljić se v svojem avtorskem projektu radikalno loteva ljubezni in sovraštva do gledališča, spleta norosti in bolečine, ki se mu skupaj prepustijo tisti na odru in tisti v dvorani. Okvir za to preizpraševanje meja umetniške in civilne svobode so fragmenti zgodbe o razpadu Jugoslavije, simbolni prostor, v katerega se naseljujejo igralke in igralci z dilemami, s katerimi se srečujemo vsi, a si pred njimi pogosto zatiskamo ušesa in zastiramo oči, so o predstavi zapisali v gledališču.

V predstavi igrajo Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga in Matija Vastl. Besedilo je plod sodelovanja celotne umetniške ekipe.

SMG pa v okviru Mladinske organizacije odpira tudi razpravo o vplivu in pomenu umetniških in političnih strategij režiserja Ljubiše Ristića in Slovenskega mladinskega gledališča za gledališče in družbo, in sicer v torek, 24. 11., ob 20.30 po predstavi Kompleks Ristić, prav tako v režiji Frljića.

Sogovorniki bodo Janez Pipan, dr. Aleš Erjavec, dr. Tomaž Toporišič, Dušan Jovanović in dr. Blaž Lukan, vodil in moderiral bo Rok Vevar.

Vstop je prost!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smg-s-predstavo-preklet-naj-bo-izdajalec-svoje-domovine-v-varsavi