Barbara Anderlič zmagovalka natečaja Mednarodnega gledališkega inštituta

Avtor: Slovenski center ITI, STA

Slovenska dramatičarka Barbara Anderlič je z dramo "A Continental Divide" zmagala na natečaju za najboljše dramsko besedilo na temo podnebnih sprememb v organizaciji Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI).


Mednarodni gledališki inštitut (ITI), via Wikimedia Commons

Drama Barbare Anderlič je bila ocenjena kot najboljša med 31 prejetimi deli iz 14 držav (Argentina, Bolgarija, Kanada, Francija, Združeni arabski emirati, Indija, Iran, Malta, Nigerija, Filipini, Slovenija, Združeno kraljestvo, ZDA in Vietnam).

Natečaj je ITI razpisal v sodelovanju z organizacijo Earthsavers / UNESCO Artist for Peace kot del svetovnega obeleževanja sedemdesete obletnice UNESCA. Nagrada 5000 dolarjev bo nagrajenki podeljena 5. decembra 2015 na pariški podnebni konferenci Združenih narodov COP 21.

Člani mednarodne žirije za podelitev nagrade so bili filipinski dramatik Isagani R. Cruz (predsednik), generalni direktor ITI Tobias Biancone in Andrea Zagorski, predsednica Mednarodnega foruma dramatikov ITI.

Zmagovalna drama A Continental Divide, ki govori o učinku, ki ga imajo suše in poplave na človeštvo, bo premierno predvajana na filipinski radijski postaji DZRH, 6. decembra 2015 ob 12. uri po našem času in ji bo možno prisluhniti na povezavi www.dzrh.com.

Barbara K. Anderlič je bila rojena v Ljubljani, odrasla pa je v Avstriji, kjer je študirala prevajalstvo. Kot producentka, dramatičarka, režiserka in igralka je sodelovala pri številnih gledaliških produkcijah. Kot igralka je nastopila v igrah Talk to Me Like the Rain and Let Me Listen, The Vagina Monologues in v igri Drift, ki je gostovala na Mednarodnem festivalu sodobnega gledališča v Šanghaju leta 2010 ter na edinburškem Fringu leta 2011. Na avstrijskem filmskem festivalu Viennale leta 2012 je bila članica žirije, delala je kot prostovoljka na 7. mednarodnem festivalu fotografije Chobi Mela v Bangladešu. V južni Aziji je vodila še delavnico na gledališkem festivalu Thespo 15 v Mumbaju. Leta 2014 je bila del prevajalskega foruma za gledališče na Wiesbaden Theaterbiennale, letos pa je bila povabljena na gledališko prevajalsko delavnico gledališča Theater Transfer v Avignonu.

Novembra 2014 je za delo Von Schablonen und Romanfiguren (O šablonah in romanesknih likih) prejela nagrado za dramatike v eksilu (exil-DramatikerInnenpreises), ki jo podeljuje Wiener Wortstaetten. Trenutno živi v Berlinu, njena najnovejša kratka igra Kleingeld je bila v začetku tega meseca uprizorjena na Dunaju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/barbara-anderlic-zmagovalka-natecaja-mednarodnega-gledaliskega-instituta