DBUS objavilo razpisa za nagrade Lydie Wisiakove ter nagrado Pia in Pino Mlakar

Avtor: STA

Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) je objavilo razpis za nagrade za življenjsko delo ter za umetniške in strokovne presežke na področju baletne umetnosti v letu 2015, poimenovane po baletni umetnici Lydii Wisiakovi. Objavilo je tudi razpis za nagrado Pia in Pino Mlakar. Oba razpisa sta odprta do 10. januarja.


Foto: Jeff Medaugh, Flickr

Kandidate za nagrade Lydie Wisiakove, skupaj z utemeljitvijo, predlagajo tako fizične kot pravne osebe. Predlagajo lahko baletne umetnike oziroma posameznike in pravne osebe, ki so se s svojim vseživljenjskim delovanjem za vselej zapisali v zgodovino slovenske baletne umetnosti, ki so v letu 2015 dosegli pomembne umetniške presežke v baletni umetnosti ali pa so s svojim delom pomembno zaznamovali baletno dogajanje v Sloveniji v obdobju najmanj zadnjih treh let.

Predloge bo preučila strokovna komisija, ki bo izbrala največ enega nagrajenca za življenjsko delo in največ tri nagrajence za pomembne umetniške oziroma strokovne dosežke.

Društvo bo nagrade Lydie Wisiakove podelilo v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Opera in balet Ljubljana in s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor.

Kandidate za nagrado Pia in Pino Mlakar, skupaj z utemeljitvijo, predlagajo fizične in pravne osebe. Predlagajo lahko baletne umetnike, ki so v zadnjih treh letih ustvarili eno ali več koreografskih stvaritev, ki so se s trajno zapisale v zakladnico slovenske baletne umetnosti ali baletne umetnike, ki so se s svojim vseživljenjskim delovanjem na področju baletne koreografije za vselej zapisali v zgodovino slovenske baletne umetnosti.

Komisija bo na podlagi prispelih predlogov odločala o podelitvi ene nagrade Pia in Pino Mlakar za življenjsko delo ali ene nagrade Pia in Pino Mlakar za izjemno koreografsko stvaritev oziroma izjemne koreografske stvaritve.

Nagrado bodo podelili na Svečanem baletnem koncertu februarja 2016 v SNG Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dbus-objavilo-razpisa-za-nagrade-lydie-wisiakove-ter-nagrado-pia-in-pino-mlakar