Predstava Človek Tomija Janežiča nominirana za nagrado zlata maska

Avtor: SiGledal

Predstava Človek (po knjigi Viktorja Frankla z naslovom Kljub vsemu reči življenju Da), ki jo je režiral slovenski režiser Tomi Janežič v slovitem gledališču Bolšoj Drama Tovstonogov v Sankt Peterburgu, je med enajstimi najboljšimi predstavami nominirana za prestižno zlato masko na najpomembnejšem ruskem festivalu Zlata maska.


Tomi Janežič / Foto: Katja Legin, arhiv ZDUS

Janežič je ob svetovno znanih imenih (Robert Wilson, Romeo Castellucci in vrsta eminentnih ruskih režiserjev) nominiran tudi za režijo, ob njem pa tudi slovenski scenograf Branko Hojnik za scenografijo ter srbska kostumografka Marina Sremac za kostumografijo.

Janežič je ta trenutek med najbolj uveljavljenimi slovenskimi gledališkimi režiserji v tujini. V tej sezoni pripravlja predstavi tudi v norveškem gledališču Trondelag v Trondheimu ter v italijanskem Teatro della Toscana (Teatro Era - Centro per la sperimentazione e la ricerca teatrale) s premiero maja v enem najstarejših italijanskih gledališč, Teatro della Pergola v Firencah, v okviru mednarodnega festivala Fabbrica Europa, kjer je Janežič že gostoval z odmevnim Galebom Srbskega narodnega gledališča.

Večkrat nagrajeni režiser, ki je s predstavami gostoval na prestižnih festivalih po Evropi, v Rusiji in ZDA, je v zadnjih sezonah tudi kot predavatelj vabljen po vsej Evropi, od Portugalske do Litve ter od Romunije do Norveške.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-clovek-tomija-janezica-nominirana-za-nagrado-zlata-maska