Na Kickstarterju predstava slovenskih gledališčnikov o demenci

Avtor: STA

Mladi gledališki ustvarjalki, režiserka Nina Šorak in dramaturginja Urša Adamič, sta se lotili postavitve predstave, ki bi osvetlila problematiko demence. Z igralcema Marinko Štern in Iztokom Jugom Drabikom želita prispevati k destigmatizaciji te bolezni. Sredstva za predstavo Kje sem ostala zbirajo na spletni platformi za financiranje Kickstarter.


Foto: Aleksander Vujović

Navdih za gledališko raziskovanje demence sta Šorak in Adamič črpali iz lastnih izkušenj s svojima babicama, ki ju je prizadela ta vedno bolj pogosta bolezen. Tako sta na podlagi lastnih doživetij in zgodb svojih mam sestavili gledališko zgodbo, ki v ospredje postavlja odnos dementne mame in sina, ki vse bolj postaja njen skrbnik.

Kot je povedala Šorak, sta najprej z dramaturginjo pripravili grob osnutek predstave, v sklopu katerega sta nanizali okoli 20 prizorov predstave, ki nakazujejo napredovanje bolezni, nato pa sta k oblikovanju povabili še igralca Marinko Štern in Iztoka Juga Drabika. Ta sta besedilo nato dopolnila s svojimi spoznanji o demenci, ki sta jih pridobila tekom študija te problematike.

Protagonistka predstave je Petrova mama Jula, ki pooseblja številne posameznike, ki se soočajo z boleznijo, pri čemer, kot je poudarila Šorak, "ima vsak svoj princip". Demenca je vezana na posameznikovo osebnost in na njegovo življenje pred boleznijo, je pojasnila režiserka. Po njenih besedah je to tudi ključno pri napredovanju in sprejemanju bolezni.

Čeprav se morda na prvi pogled zdi nenavadno, pa je tema zelo gledališka, je poudarila režiserka. Situacije, ki se zgodijo dementnim ljudem v resničnosti, so zlahka prevedljive v gledališki jezik.

S projektom ne želijo ostati le v polju gledališkega, pač pa hočejo nagovoriti vse svojce dementnih ljudi in tudi njih same. Zato so se povezali tudi s psihiatrom Vidom Voduškom in društvoma Spominčica in Trepetlika, ki nudita pomoč bolnikom z demenco in Parkinsonovo boleznijo, je še povedala Šorakova.

Sredstva za projekt od 3. novembra zbirajo na Kickstarterju. Predstava je prvi slovenski gledališki projekt, ki bo sredstva zbiral po tej poti množičnega financiranja.

Predstavo soustvarjajo še scenograf Aleksander Vujović, video umetnica Pila Rusjan in oblikovalec luči Janko Oven.

Producent predstave je KUD Transformator, v koprodukciji pa sodelujejo Zavod BOB, Plesni teater Ljubljana, Narodni dom Maribor, SNG Nova Gorica, Kazalište KNAP in Kulturno društvo Galerija GP. Predstavo sta podprla tudi ministrstvo za kulturo in Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica.

Predstava bo premiero doživela 4. decembra v Plesnem teatru Ljubljana, kjer bo na ogled še dan pozneje, za podpornike na Kickstarterju pa bodo predpremiero pripravili že 3. decembra. Predstava bo nato gostovala še v SNG Nova Gorica, v Narodnem domu Maribor in zagrebškem Kazalištu KNAP, so sporočili organizatorji.

Povezava: KICKSTARTER kampanija za predstavo


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-kickstarterju-predstava-slovenskih-gledaliscnikov-o-demenci