V Mariboru se bo s podelitvijo nagrad sklenilo Borštnikovo srečanje

Avtor: STA

S podelitvijo nagrad se bo drevi v Mariboru sklenil jubilejni, 50. festival Borštnikovo srečanje. Letošnja prejemnica Borštnikovega prstana, ki ga podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, je Ljerka Belak, ki je, kot je zapisala žirija, gledališču posvetila in žrtvovala vse, v tem pa je tudi skrivnost njene odličnosti.


Žirija / Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič - Arhiv FBS

Na zaključni prireditvi v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bodo podelili nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke. Nagrajence bo med desetimi predstavami minule sezone po izboru selektorice Amelie Kraigher izbrala strokovna žirija v sestavi Zala Dobovšek, Krištof Jacek Kozak, Nina Mitrović, Katja Perat in Mikko Roiha.

Svoje delo pa je že opravila žirija za podelitev Borštnikovega prstana, ki so jo sestavljali Borštnikov nagrajenec Janez Hočevar, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, režiserja Vinko Möderndorfer in Metod Pevec ter umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan.

Kot je zapisala v utemeljitvi nagrade, so besede, s katerimi so najpogosteje označevali igralsko umetnost Belakove "energija, sugestivnost, predanost, artikuliranost, duhovitost, polnokrvnost, kreativnost, nevsiljivost, niansiranost, pretresljivost...".

Borštnikovo srečanje je uvedla razstava Gremo na Borštnika! v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, s katero so organizatorji ob jubileju izpostavili najboljše uprizoritve festivala, pokukali v zaodrje in se poklonili občinstvu.

Letošnji festival je zaznamoval tudi bogat mednarodni program, festivalski fokus je bil usmerjen na Poljsko.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-se-bo-s-podelitvijo-nagrad-sklenilo-borstnikovo-srecanje