V Zagrebu hrvaška premiera Verdijevih Sicilijanskih večernic

Avtor: STA

V Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu bo v soboto na sporedu hrvaška premiera opere Sicilijanske večernice Giuseppeja Verdija v režiji Janusza Kice. Opera, za katero sta libreto napisala francoska avtorja Charles Duveyrier in Eugene Scribe, je eno od redkeje izvajanih Verdijevih glasbeno-scenskih del.


Zagreb / Foto: freeimages

Sicilijanske večernice pričajo o resničnem dogodku iz konca 13. stoletja, ko se je sicilijansko ljudstvo uprlo francoskim oblastnikom. Krvavi upor je bil okvir za razvoj ljubezenske zgodbe, na katero je osredotočena opera. Posebej močna je uvertura, iz katere izhajajo tudi nekateri najlepši glasbeni motivi opere. Verdi je v Sicilijanskih večernicah kazal tudi naklonjenost k eksperimentiranju v glasbi.

Opero so prvič izvedli leta 1855 v Parizu, v milanski Scali pa je bila na sporedu devet let zatem. Za italijansko premiero je Verdi izvirni libreto iz francoščine prevedel v italijanski jezik.

Hrvaški ustvarjalci bodo v soboto Sicilijanske večernice izvedli v integralni obliki in v francoskem jeziku. Zborom in orkestrom Hrvaškega narodnega gledališča bo dirigiral Nikša Bareza. Skupaj s Kico sta že pokazala navdušenje nad Verdijem, ko sta v začetku letošnje operne sezone uspešno postavila Traviato, so spomnili v gledališču.

Poleg prvakov opere zagrebškega HNK, kot sta Adela Golac-Rilović in Siniša Hapač, solistov Željke Martić in Roberta Puškarića ter drugih članov ansambla, bodo nastopili tudi študenti zagrebške glasbene akademije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-hrvaska-premiera-verdijevih-sicilijanskih-vecernic