David Oyelowo in Daniel Craig v gledališki predstavi Othello

Avtor: STA

Britanska filmska zvezdnika David Oyelowo in Daniel Craig bosta stopila na broadwayske deske. Prihodnjo jesen bosta nastopila v predstavi Othello. Craig, znan kot James Bond, bo v Shakespearovi tragediji upodobil Jaga, Oyelowo, ki je lani igral v filmu Selma, pa bo prevzel osrednjo vlogo Othella.


Foto: Damzow, via Wikimedia Commons

Predstavo bo po pisanju britanskega BBC režiral Sam Gold, ki je letos prejel nagrado tony za muzikal Fun Home. Kot je dejal za The New York Times se s Craigom že dlje časa dogovarja za skupen gledališki projekt, medtem ko se je Oyelowo igralski zasedbi pridružil nedavno.

Craig, ki ga bo od 5. novembra mogoče videti v najnovejšem filmu z agentom 007 Spectre, je nazadnje na Broadwayu nastopil leta 2013 v drami Harolda Pinterja Betrayal, kjer je med drugim zaigrala tudi njegova soproga Rachel Weisz. Leta 2009 je skupaj s Hughom Jackmanom nastopil v broadwayski produkciji A Steady Rain.

Tudi Oyelowo ima za seboj dolg seznam gledaliških vlog. Med drugim je bil prvi temnopolti igralec, ki je leta 2001 v produkciji Royal Shakespeare Company upodobil angleškega kralja Henrika VI.

Shakespearova tragedija v ospredje postavlja temnopoltega Othella, mavrskega vojskovodjo, ki služi beneškemu dožu. Ko se s senatorjevo hčerko Desdemono zaljubita in na skrivaj poročita, je njen oče razbesnjen. Jezen je tudi Othellov častihlepni praporščak Jago, saj Othello na mesto svojega pribočnika ni imenoval njega, ampak mladega Cassia. Jagova silovita maščevalnost in gnev ženeta zgodbo v tragični vrtinec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/david-oyelowo-in-daniel-craig-v-gledaliski-predstavi-othello