Raj! Zdaj?

Avtor: Ana Kovačič

Refleksija predstave Paradise Now? RE// MIX Living Theatre


Foto: Katarzyna Chmura-Cegielkowska

Nič se ne bo spremenilo, da bi zemlja lahko postala Raj zdaj!

Paradise Now! je izvirna predstava newyorškega Living Theatra ustanovljenega leta 1947. Glavni namen skupine se je bil oddaljiti od komercialnega gledališča in vzpostaviti novo gledališče, ki nosi politično aktivno, anarhistično in ob enem pacifistično sporočilo, ter s tem pomembno vplivati na socialne spremembe, predvsem v želji, da bi iz hierarhične ureditve nastala kooperativna skupnost. Poleg tega uvedejo tudi participacijo gledalca, kar je koncept, ki ga kasneje povzemajo gledališča po vsem svetu. Poljska Komuna// Warszawa je Paradise Now! spremenila v Paradise Now?. Namesto vzkličnega zahtevanja v preizpraševanje, kaj se je v vseh teh letih zgodilo, spremenilo in tako performans polemizira s tem, kaj je raj danes, kaj je raj zdaj.

Če so se nekdaj borili za to, da ne bi bilo države, vojske, policije, mej in vojn, ter vzklikali: »I'm not allowed to smoke marihuana«, »I'm not allowed to take my clothes off«, »we want to be free«, je danes raj piti, jesti, biti oblečen in imeti streho nad glavo. Raj je imeti denar, da si vse to lahko privoščiš. Je v tem svoboda ali zgolj sužnjelastništvo? Je raj v veri, v računalniških igricah, v sodobni tehnologiji? Proti čemu se sploh boriti danes? Kaj zahtevati? Kot odgovor ponudijo, da edini, ki pot v raj iščejo, so gledališča, ki bližnjice s 97 % gotovostjo ne bodo našli, saj nimajo zagotovljene finančne podpore. In tako smo spet pri denarju, ki je gonilno sredstvo neoliberalnega kapitalizma. Naš raj ni enak raju izpred sedeminštiridesetih let in zagotovo bodo naši zanamci imeli svojo različico raja na zemlji.

***

Vsebino Biltenov 50. Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentke in študenti mariborske Filozofske fakultete, ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in zunanje prostovoljke. Ponovno pa bilten sodeluje tudi z gledališkim portalom SiGledal.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/raj-zdaj