Borštnikovo srečanje z zapečateno dolgoročno podporo s strani občine in države odločno zakorakalo v 50. leto

Avtor: STA

Festival Borštnikovo srečanje, ki letos obeležuje 50 let obstoja, je festival nacionalnega in vedno bolj tudi mednarodnega pomena, je včeraj ob njegovem odprtju v Mariboru povedala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Da bi mu zagotovili varno prihodnost, sta država in občina včeraj podpisali dogovor o dolgoročni podpori festivalu.


Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič

Festival se je začel z odprtjem razstave Gremo na Borštnika! v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, ki vključuje tudi e-razstavo Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana (1970–2014) s predstavitvijo vseh dosedanjih dobitnikov Borštnikovega prstana. Z njima želijo predstaviti nastanek, razvoj in vzdušje tega osrednjega slovenskega gledališkega festivala, hkrati pa potegniti vzporednico z razvojem slovenskega gledališča in mesta Maribor.

"Čeprav se festivalska moda nenehno spreminja, ostaja dejstvo, da so pričakovanja občinstva mnogo bolj stanovitna. Želijo si dobrih zgodb, dobrih vlog, močnih čustev in tematik, ki se jih tičejo. Pristni gledališčniki znajo to instinktivno in samoumevno uprizarjati že stoletja. Zato gledališče tudi vedno znova ostaja vznemirljivo in zavezujoče, navkljub mnogim tehničnim novostim zadnjega stoletja," je ob odprtju razstave dejala ministrica. "Tudi letošnji izbor tekmovalnih predstav v precejšnji meri odraža, kot se za gledališče spodobi, aktualna dogajanja," je še povedala.

Spomnila je, da 50-obletnico festivala praznujejo tudi z razstavo portretov dobitnikov Borštnikovega prstana na ministrstvu za kulturo. "S tem smo simbolično poudarili pomen Borštnikovega srečanja za vso Slovenijo," je dejala in dodala, da je ministrstvo nenehno podpiralo festival tudi finančno.

Dodatno naj bi to zavezanost festivalu potrjeval dogovor med ministrstvom in mariborsko občino o dolgoročnem financiranju Festivala Borštnikovo srečanje, ki sta ga včeraj na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor podpisala ministrica in mariborski župan Andrej Fištravec. Podpis je potekal brez zapletov, čeprav je mestni svet šele nekaj ur pred tem dal zanj županu soglasje in čeprav je opozicija takoj zatem vložila presenetljivo zahtevo po odpoklicu župana.

Po besedah Fištravca gre za pomemben dogovor, ki med drugim potrjuje, da bo festival ostal v Mariboru. "V minljivem svetu sicer ni nič večno, je pa pomembno, da ni dvoma, da Maribor želi, da je Borštnikovo srečanje za večno v Mariboru," je dejal.

Festival se z rednim programom začne danes s predstavitvijo poljske sodobne dramatike, saj je letos v središču pozornosti mednarodnega programa Poljska. Študentje ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) bodo predstavili avtorski projekt E.T.I.D.A, kot prva od predstav v tekmovalnem programu pa je na vrsti uprizoritev George Kaplan v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.

Skupno se bo za nagrade, ki jih bodo podelili na zaključku festivala 25. oktobra, potegovalo deset slovenskih predstav pretekle gledališke sezone po izboru selektorice Amelie Kraigher. Najvišje priznanje - Borštnikov prstan bo prejela igralka Ljerka Belak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikovo-srecanje-z-zapecateno-dolgorocno-podporo-s-strani-obcine-in-drzave-odlocno-zakorakalo-v-50-leto