Še vedno le začasna rešitev glede vodenja Lutkovnega gledališča Maribor

Avtor: STA, LGMB

Direktorici Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) Mojci Redjko je včeraj potekel enoletni mandat vršilke dolžnosti. Ker je padel že drugi razpis, bodo mestni svetniki Redjkovi najverjetneje podaljšali status vršilke dolžnosti direktorice za še eno leto.


Mojca Redjko / Foto: osebni arhiv

Redjkovi je petletni mandat na čelu LGM potekel oktobra lani in že takrat se je postopek zapletel. Kljub številni podpori Redjkovi je občinska Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (Kviaz) predlagala drugega direktorja, s čimer pa se mestni svet ni strinjal. Zahteval je ponovitev razpisa, Redjkovi pa so za leto dni podelili status vršilke dolžnosti direktorice.

Leto je minilo, a zadeva še vedno ni rešena. Aprila so objavili nov razpis, na katerega se je prijavilo pet kandidatov, tudi Redjkova. Medtem ko je Kviaz dajal prednost Mihi Horvatu in Milevi Kralj Buzeti, sta svet in programski svet LGM tako kot zaposleni v gledališču ponovno podprla Redjkovo.

Naposled se je Kviaz v torek odločil, da ne podpre nobenega od kandidatov, ampak spet ponovi razpis. Obenem je predlagal, da "za čas do rednega imenovanja direktorja, vendar največ za eno leto" podaljšajo Redjkovi status v. d. direktorice.

Predlog mora potrditi še mestni svet. Ta ima prvo srečanje predvideno za danes, a te točke kljub drugačnim zahtevam opozicije ni na dnevnem redu. Zato bodo mestni svetniki o tem odločali na dopisni seji, ki se je začela včeraj in se bo zaključila danes ob 14. uri, so pojasnili na občini.

Predsednica sveta LGM Majda Potrata je mestne svetnike in župana Andreja Fištravca pozvala k odgovornejšemu ravnanju. "Ne morem reči, da je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja objavila razpis prepozno, glede na čas izteka vedejevstva Mojce Redjko, vsekakor je dejstvo, da mestni svet ni pravočasno odločil, kdo bo v prihodnje vodil javni zavod, ki se lahko pohvali z odmevnimi uspehi," je zapisala v odprtem pismu.

Svet LGM je vseskozi podpiral kandidaturo Redjkove. "Ne oporekam komisiji, da odloča po svoje, bi pa ob dejstvu, da je svet javnega zavoda v kulturi organ upravljanja, pričakovala, da se njegovo mnenje upošteva, še posebej ob dejstvu, da je njegovo mnenje enako kot mnenje programskega sveta in večinsko mnenje kolektiva, pridobljeno na tajnih volitvah. Tako pa nobeden iz dvojice, ki jo je predlagala komisija, ni dobil potrebne večine in smo, kjer smo: brez novega direktorja/direktorice, pa tudi brez pravočasno imenovanega v. d.," je izpostavila Potrata.

Povezava: Odprto pismo mag. Majde Potrate, predsednice Sveta LGM (PDF/100 Kb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/se-vedno-le-zacasna-resitev-glede-vodenja-lutkovnega-gledalisca-maribor