Začenja se jubilejno, 50. Borštnikovo srečanje

Avtor: STA

V Mariboru se danes začenja 50. Festival Borštnikovo srečanje. Jubilej bodo obeležili s pregledno razstavo o polstoletni zgodovini osrednjega slovenskega gledališkega festivala ter podpisom pogodbe med državo in občino o dolgoročni podpori festivalu.


Foto: Boštjan Lah

Tokratni festival bo uradno odprla predstava, plesno-gledališki dogodek Matjaža Zupančiča 20th Century Fog oz. Megla stoletja v izvedbi skupine En-knap.

Programski koncept festivala ostaja enak kot v zadnjih letih. V tekmovalnem programu se bo za nagrade potegovalo deset slovenskih predstav, ki jih je po pregledu iztekajoče se gledališke sezone izbrala selektorica Amelia Kraigher. V spremljevalnem programu bo na ogled še šest slovenskih predstav in pet iz tujine, največ iz Poljske, ker je tokrat fokus na poljskem gledališču in dramatiki.

Poleg domačega občinstva bodo na festivalu gostili tudi okoli 25 mednarodnih strokovnjakov. Za razliko od prejšnjih petih let se zanje ni pripravil poseben nabor predstav, showcase ni časovno omejen in bo potekal vse dni festivala.

Sklepna slovesnost s podelitvijo nagrad, tudi Borštnikovega prstana igralki Ljerki Belak, bo 25. oktobra.

Čeprav je še konec lanskega leta zaradi finančnih težav mariborske občine kazalo, da festivala letos morda ne bo, bodo lahko vendarle praznovali 50 let. "Črne misli proč. Letos praznujemo. Ponosni smo, da smo preživeli, ponosni, da smo se prerodili, srečni, da smo in da bomo obstali," je pomemben jubilej pospremila umetniška direktorica FBS Alja Predan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenja-se-jubilejno-50-borstnikovo-srecanje