Ob jubileju še bolj pestro in bogato kot doslej

Avtor: FBS

Jubilejni 50. Festival Borštnikovo srečanje bo med 15. in 25. oktobrom na več lokacijah po mestu obogatil kulturno dogajanje v Mariboru.


Foto: Arhiv FBS

Srečanje bodo odprli na dveh lokacijah: v Muzeju narodne osvoboditve s pregledno razstavo Gremo na Borštnika!, kjer bo na ogled 50 let zgodovine slovenskega gledališča, festivala in mesta Maribor. Zatem bo v SNG Maribor slovesni podpis o dolgoročnem financiranju festivala, sledil bo plesno-gledališki dogodek Matjaža Zupančiča 20th Century Fog – Megla stoletja v izvedbi zavoda En-Knap.

Gremo na Borštnika! – razstava in e-razstava ob 50. obletnici festivala
Na razstavi Gremo na Borštnika! in v spremljajočem katalogu – ob 50. obletnici festivala ju pripravljajo Slovenski gledališki inštitut, Muzej narodne osvoboditve Maribor in SNG Maribor, Festival Borštnikovo srečanje v sodelovanju s slovenskimi gledališči, AGRFT in Zgodovinskim arhivom Celje (pri e-razstavi sta partnerja še zavod Novi ZATO. in RTV Slovenija – Radio Slovenija) – želijo predstaviti nastanek, razvoj in vzdušje festivala, hkrati pa ujeti »duha časa«, potegniti vzporednico med festivalskimi dogajanji in življenjem Maribora.

Po drugi strani na razstavi izpostavljajo najboljše uprizoritve ter posebno pozornost namenjajo prejemnicam in prejemnikom Borštnikovega prstana. Ta del razstave bo zaživel tudi virtualno (dostopen bo na spletni strani sigledal.org ter na spletnih straneh sodelujočih ustanov). Poklonili bi se radi tudi gledalcem, predstavili različna festivalska prizorišča, pokukali v gledališko in festivalsko zakulisje … V ta namen so letos posneli pogovore z nosilci Borštnikovega prstana ter pričevanja borštnikovcev (najvidnejših ustvarjalcev festivala) in spremljevalcev festivala. Razstavo bodo odprli v četrtek, 15. oktobra 2015, ob 18. uri v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru in bo na ogled do 8. februarja 2016.

Tekmovalni in spremljevalni program
Na letošnjem Festivalu se bo za nagrade potegovalo deset predstav, ki jih je izbrala selektorica Amelia Kraigher. »Sezono sta vidno zaznamovali dve pomembni obletnici: stoletnica izbruha prve svetovne vojne in sedemdesetletnica zmage nad fašizmom, kar se v precejšnji meri odraža tudi v mojem festivalskem izboru. Vseh 10 tekmovalnih predstav temelji na vsebinsko, tematsko in žanrsko kompleksnih (v veliki meri tudi kanonskih) besedilnih predlogah,« je v obrazložitvi zapisala selektorica.


Foto: Arhiv FBS
»Spremljevalni program petih predstav pa je izbor izvirnih gledaliških formatov, ki se ukvarjajo s proučevanjem mehanizmov samega »gledališkega aparata«, pri čemer pa po mojem ne moremo več govoriti o konceptualnih predstavah (kakršne smo recimo gledali v 90. letih),« je še zapisala Kraigherjeva. Selektorica tekmovalnega in spremljevalnega programa 51. FBS pa je Petra Vidali, urednica kulturne redakcije Večera in kritičarka.

Mednarodna strokovna žirija
Petčlansko strokovno žirijo sestavljajo trije člani iz Slovenije: Zala Dobovšek, dramaturginja, kritičarka in publicistka, Katja Perat, pesnica, publicistka in urednica, Krištof Jacek Kozak, teatrolog in profesor književnosti na Fakulteti za Humanistične študije na Primorski univerzi, in dva iz tujine: Nina Mitrović, dramatičarka in dramaturginja iz Zagreba, Mikko Roiha, v Berlinu živeči finski režiser in umetniški direktor Mednarodnega gledališkega festivala Tampere na Finskem.

Mednarodni program in Poljski fokus
Festival zmeraj znova in zmeraj širše odpira svoje meje. V mednarodnem programu mostovi vabijo na dve poljski uprizoritvi: Mickiewiczev Praznik mrtvih je radikalno posodobljena poljska klasika, RE//MIX Paradise Now pa performans, ki raziskuje spremembe v gledališču in politiki od nastanka kultnega istoimenskega performansa Living Theatra pred petdesetimi leti. Iz Madžarske prihaja kontroverzni Šolski zvezek Agote Kristof v režiji obetavnega mladeniča Csaba Horvatha, iz Beograda pa Jugoslovansko dramsko gledališče s Kleistovim Razbitim vrčem v režiji mladega, izstopajočega Igorja V. Torbice.

Na Komornem odru pa se bo moč srečati z velikani gledališke avantgarde 20. stoletja. Instalacija nemškega centra ITI Transforming Acts bo odprta vsak dan od 19. 10. do konca festivala.


Foto: Arhiv FBS
Letos je v fokusu Poljska. Festivalska knjižna zbirka Sodobna evropska drama je bogatejša za novo knjižico (že peto po vrsti!) Sodobna poljska drama (ur. Alja Predan), v kateri so zbrana štiri sodobna dramska dela: Trash Story, Kako biti ljubljena, Mavrična tribuna 2012 in Kovček. Drame, njihovi avtorji in prevajalke bodo predstavljeni v pogovorih, bralnih uprizoritvah in projekcijah. Letos na Poljskem praznujejo 250. obletnico ustanovitve prvega poklicnega javnega gledališča in zato je poljski parlament leto 2015 razglasil za leto javnega gledališča. Poleg poljskih kolegov bosta v fokusu sodelovala tudi Diana Koloini in Goran Injac.

Showcase
Že šesto leto je organiziran slovenski showcase. Letos ni časovno omejen in bo potekal vse dni festivala, vključuje pa 13 predstav iz obeh glavnih programov. Gostili bodo okoli 25 mednarodnih strokovnjakov, bodisi kritikov bodisi festivalskih programerjev, ki si bodo ogledali našo selekcijo. Sodeč po njihovih odzivih je bil showcase pretekla leta uspešen in je kvalitetno reprezentiral slovensko gledališče.

AGRFT in Instant drama/predstava
Vsako leto se gledališki oddelek AGRFT UL preseli v Maribor in se vključi v festivalsko življenje s svojo produkcijo, študentje pa so udeleženi tudi v drugih programskih sferah: pripravijo teoretske performanse, izvedejo bralne uprizoritve svojih in tujih dram ter vsakodnevno soustvarjajo bilten.

Že tretje leto zapored bo na Prvi gimnaziji v Mariboru delavnica dramskega pisanja, kjer dijaki pod mentorstvom izr. prof. mag. Žanine Mirčevske v enem dnevu napišejo kratka dramska besedila, ki jih študentje AGRFT nato uprizorijo in odigrajo pred publiko.


Foto: Arhiv FBS
Strokovna srečanja
Zanimivi bodo simpoziji: mednarodni govorci bodo razpravljali na temo slovenskega gledališča kot sooblikovalca medkulturnih izmenjav ter o vlogi gledališča v mestu. V okviru festivala (in z njegovim sodelovanjem) se bo tako zgodilo eno strokovno srečanje in dve mednarodni znanstveni konferenci. Strokovno srečanje Alternativa danes? Umetnost ustvarjanja gledališča zunaj produkcijskih ultimatov v organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, mednarodna znanstvena konferenca o evropskih gledaliških sistemih Gledališče v mestu v organizaciji Raziskovalnega programa AGRFT UL v sodelovanju s skupino STEP in mednarodna znanstvena konferenca Scenske umetnosti, migracije, politika: Slovensko gledališče kot sooblikovalec medkulturnih izmenjav v organizaciji Raziskovalnega programa AGRFT UL.

Pogovori
Pogovori o posameznih predstavah iz tekmovalnega in mednarodnega programa so tradicionalni, dobro obiskani in vselej na sporedu v dopoldanskem času. Tudi letos bodo potekali v Vetrinjskem dvoru. Intenzivnejše poznavanje in razumevanje gledališča pa vzpostavljajo tudi pogovori o(b) knjigah, v katerih predstavljajo novoizdane publikacije s področja gledališča in uprizoritvenih umetnosti – Knjige na FBS bodo letos v treh terminih, ki jih bo povezovala Ksenija Repina Kramberger.

Letos v Salonu uprizoritvenih umetnosti pripravljajo tudi dva posebna pogovora, ki ju bo vodil Tone Partljič, dolgoletni predsednik Sveta Borštnikovega srečanja. Prvi pogovor bo z najzvestejšimi predstavniki festivalskega občinstva, saj nas zanima njihovo videnje sočasne navzočnosti gledalcev in akterjev, medtem ko bo drugi z »nevidnimi« ljudmi iz zaodrja, ki s svojim znanjem, energijo in predanostjo poganjajo utečen in brezhiben festivalski mehanizem.

E-razstava Festival Borštnikovo srečanje 2014
Kakor minule razstave so tudi letošnjo e-razstavo zasnovali v treh sklopih. V prvem, splošnejšem, je na ogled okoli 50 fotografij s sklepne prireditve FBS 2014 in pogovorov po predstavah, drugi sklop je posvečen Šeligovi Svatbi v izvedbi SNG Drama Ljubljana, najboljši predstavi lanskega festivala, tretji, najobsežnejši sklop pa je namenjen gledališkemu opusu Vlada Novaka, dobitnika Borštnikovega prstana 2014. Razstava bo od 21. oktobra 2015 dostopna na portalu sigledal.org in spletnih straneh sodelujočih institucij. Na voljo je v slovenskem in angleškem jeziku, uporabljena gradiva sčasoma postanejo del evropske digitalne knjižnice Europeana.

Ekskluzivno: Festivalski nakit & E2RD
Galerija E2RD in FBS predstavljata ekskluzivno kolekcijo nakita, poimenovano 5o. 50 unikatnih kosov je navdihnjenih z jubilejno obletnico festivala in njeno praznično grafično podobo Nenada Cizla. Kolekcija 5o je oblikovana s pridihom festivalske tankočutnosti, motiv zanjo pa so prstani. Predstavljajo jo tri linije uhanov in brošk, ki so izdelane v različnih tehnikah (3D tisk, akrilno steklo in medenina). Celotna kolekcija bo javnosti predstavljena v petek, 9. oktobra, ob 20. uri v galeriji E2RD v Mariboru.

FBS majice
Ker je letos prav posebno, jubilejno leto, so po ceni 10 evrov na voljo tudi majice s podobo 50. FBS, in sicer v dveh modelih in z dvema motivoma. Zagotavljajo, da pristajajo prav vsakomur, naročiti pa jih je mogoče v spletni trgovini na www.borstnikovo.si.

Dopisnica ob Borštnikovem jubileju
50 svečk na torti in 45 podeljenih prstanov je obeležila tudi Pošta Slovenije z izdajo posebne razglednične dopisnice. Motiv dopisnice, ki je izšla 25. septembra, je uradni znak jubilejnega Borštnikovega srečanja in je naprodaj na vseh poštah po Sloveniji.

Festbus
Festival Borštnikovo srečanje je privlačen tudi za obiskovalce iz ljubljanske regije in tujce, katerih izhodišče za potovanje je Ljubljana, saj bo na relaciji Ljubljana–Maribor–Ljubljana v času festivala za ceno le 5 evrov vozil festbus. Velja opozorilo, da je prevoz mogoč zgolj s predhodnim nakupom vstopnice za predstavo in rezervacijo sedeža v avtobusu. Nakup vstopnice in rezervacijo sedeža je mogoče opraviti na Ines Tours d.o.o, Gallusovo nabrežje 7, 1000 Ljubljana, T 01/421 39 44, 040 222 548, E info@ines-tours.si.

FBS žur
V petek, 23. oktobra, bo v Salonu uporabnih umetnosti poseben festivalski žur, kjer bodo na druženju do jutranjih ur stregli koktajl Ignacij.

Festivalske lokacije
SNG Maribor, Prva gimnazija Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Štuk, Vetrinjski dvor, Univerza v Mariboru, Salon uporabnih umetnosti, Muzej narodne osvoboditve Maribor


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-jubileju-se-bolj-pestro-in-bogato-kot-doslej