Borštnikov prstan si bo letos nadela igralka Ljerka Belak

Avtor: STA

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo je igralka Ljerka Belak. To najbolj prestižno nagrado za igralske dosežke v slovenskem prostoru si bo nadela ob zaključku 50. festivala Borštnikovo srečanje, ki bo med 15. in 25. oktobrom v Mariboru ponovno zbral vso slovensko gledališko smetano.


Ljerka Belak / Foto: Daniel Novakovič, STA

Dobitnico Borštnikovega prstana, ki ga vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, je izbrala posebna žirija, ki jo sestavljajo Borštnikov nagrajenec Janez Hočevar, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, režiserja Vinko Möderndorfer in Metod Pevec ter umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan.

Zdaj upokojena igralka Ljerka Belak, rojena v Ljubljani, je igrala v skoraj vseh slovenskih poklicnih gledališčih. Med leti 1971 in 1993 je bila zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje, nato se je pridružila igralskemu ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), kjer je ostala do upokojitve. Trenutno se ukvarja z gledališčem le še ljubiteljsko, dejavna pa je tudi v pogovornih oddajah na radiu in televiziji.

V gledališču je odigrala več kot sto premier. "Gledališču je posvetila in žrtvovala vse. In v tem je tudi skrivnost njene odličnosti," je v obrazložitvi zapisala žirija za podelitev Borštnikovega prstana. "Energija, sugestivnost, predanost, artikuliranost, duhovitost, polnokrvnost, kreativnost, nevsiljivost, niansiranost, pretresljivost... Vse to so besede, s katerimi so najpogosteje označevali igralsko umetnost Ljerke Belak," še piše.

"Lepo je dobiti nagrade. Tako lepo pa sploh," se je na vest o prejemu Borštnikovega prstana odzvala Belakova. "Teater je nekaj najlepšega na svetu, čeprav te požre celega," meni.

Ime dobitnice so razkrili na današnji novinarski konferenci Festivala Borštnikovo srečanje (FBS), ki bo ob 50. izdaji postregel z bogatim mednarodnim programom s fokusom na Poljski. Borštnikove prstane so na tem najstarejšem in odmevnem gledališkem festivalu v Sloveniji začeli podeljevati leta 1970, ko so festival, prej znan kot Teden slovenskih gledališč, poimenovali po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku.

Letošnji jubilej bo zaznamoval podpis pogodbe med ministrstvom za kulturo in Mestno občino Maribor o dolgoročnem financiranju festivala. Z njo si po besedah Predanove obetajo bolj stabilno okolje za pripravo festivala, ki je bil lani ob napovedi občinske odtegnitve financiranja skoraj pred ukinitvijo. "Tako smo lahko prepričani, da bo festival živel tudi nadaljnjih 50 let," je pojasnil direktor SNG Maribor Danilo Rošker.

Polstoletno zgodbo festivala in njegov vpliv na mesto in slovensko gledališče bodo predstavili na veliki razstavi Gremo na Borštnika!, ki jo bodo ob začetku festivala odprli v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Za razliko od prejšnjih let se bo festival letos začel v četrtek, še vedno pa bo glavni poudarek na predstavitvi najboljše slovenske gledališke produkcije v pretekli sezoni. V tekmovalnem programu se bo za nagrade potegovalo deset slovenskih predstav, ki jih je izbrala selektorica Amelia Kraigher.

Že šesto leto bo organiziran showcase, na katerem bodo gostili okoli 25 mednarodnih strokovnjakov, da si bodo lahko ogledali slovenske predstave. Program je bil v preteklih letih po ocenah Predanove zelo uspešen, saj je veliko slovenskih produkcij tako prišlo do vabil na ugledne festivale po svetu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikov-prstan-si-bo-letos-nadela-igralka-ljerka-belak