Premiera: Ta mračni predmet poželnja

Avtor: Drama SNG Maribor

Dramaturg Primož Vitez in režiser Matjaž Latin sta po motivih iz Buñuelovih filmov Ta mračni predmet poželenja, Diskretni šarm buržoazije, Fantom svobode in Rimska cesta napisala dramsko besedilo Ta mračni predmet poželenja.


foto Damjan Švarc

Zgodbo o »tem mračnem predmetu poželenja«, ki je nastala na podlagi Louÿsovega romana Ženska in pajac, sta Latin in Vitez nadgradila s perfidnostjo buržoazne družbe in z njihovimi razpravami o teoretičnih in praktičnih religioznih vprašanjih.

Luís Buñuel (1900–1983), eden najpomembnejših španskih filmskih režiserjev, se je s svojo prepoznavno nadrealistično filmsko estetiko zapisal v svetovno zgodovino filma. Buñuel, ki je veljal za ekscentrika in čudaka, je iz nizanja protislovnih podob, s katerimi je izražal občutenje tesnobe in groze, prezir do aristokracije in duhovščine (ki imajo s svojo moralno držo ljubezen in erotično izkustvo za smrtni greh), oboževanje sanjskih in razumsko neutemeljenih preskokov, ustvaril številne, velikokrat nagrajene in še večkrat popljuvane umetnine takrat še mlade filmske zgodovine.

Režiser Matjaž Latin pravi: »Za osnovno zgodbo sva vzela odnos med Fernandom in Conchito, starejšim moškim iz sloja buržoazije in zapeljivo mlado žensko iz nižjega družbenega razreda. V nadaljevanju naju je zanimalo, kam lahko to njuno zgodbo umestiva; odločila sva se za buržoazni milje iz filma Diskretni šarm buržoazije. Uprizoritev Ta mračni predmet poželenja se začne in konča v teatru, v parterju. Poskušam razbijati ustaljene načine gledanja, slediti razumsko nerazložljivim momentom, ki so bili Buñuelu tako ljubi in ki jih je, kadar je le mogel, vstavljal v svoje filme kot neko nerazložljivo skrivnost, presenečenje. S Primožem Vitezom sva hotela izpostaviti ljubezensko zgodbo ambasadorja Fernanda in njegove nove služkinje Conchite, ki jo Fernando pripelje na večerjo v svojo aristokratsko družbo. Daljši umik glavnih dveh likov, ki zapustita večerjo, popolnoma prekine tok njune zgodbe, poudarek pa prestavi na pogovore ob večerji in šele kasneje se ponovno vrnemo k njuni zgodbi.«

Igrajo Vlado Novak, Eva Kraš, Milada Kalezić/Barbara Jakopič Kraljevič, Irena Mihelič, Bojan Maroševič, Miloš Battelino, Irena Varga, Kristijan Ostanek, Mirjana Šajinović, Zvonko Funda, Miha Bezeljak, Nejc Ropret, David Hlade k. g., Milan Goltes, Dragan Ilič in Jernej Babič.

Prevajalec delovnega gradiva in dramaturg je Primož Vitez, scenograf Branko Hojnik, kostumograf Andrej Gabron, skladatelj Drago Ivanuša, koreograf je Sytze Jan Luske, oblikovalec svetlobe Franci Rampre, lektor je Janez Bostič, oblikovalka maske pa Mirjana Djordjević.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-ta-mra%C4%8Dni-predmet-po%C5%BEelnja