V Ljubljani začetek festivala uprizoritvenih umetnosti Zlata paličica

Avtor: STA

S predstavo Guliverjevo potovanje v izvedbi Drame SNG Maribor se bo drevi ob 19. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma začel 16. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica. V šestih dneh se bo na odrih Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) in CD zvrstilo 20 uprizoritev za otroke in mlade.


Guliverjeva potovanja / Foto: Damjan Švarc, SNG Maribor

Festival, ki ga je LGL letos pripravil skupaj s CD in Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI), bo ponudil izbor najboljših slovenskih dramskih, glasbenih, lutkovnih, plesnih in eksperimentalnih predstav za otroke in mlade. Izbrala jih je selektorska komisija, ki so jo sestavljale strokovnjakinje s področij razvojne psihologije, pedagogike in teatrologije Ljubica Marjanovič Umek, Bruna Antauer in Petra Pogorevc.

Še 12 predstav je selektorska komisija umestila v razširjen izbor. Ta je objavljen v programski knjižici festivala in na spletni strani Kulturnega bazarja, ki ga pripravlja CD.

Kot je na novinarski konferenci pred festivalom povedala direktorica SLOGI Mojca Jan Zoran, z letošnjo izdajo festivala nastaja zametek platforme priporočljivih vsebin za otroke in mlade po vzoru zlatih hrušk, ki jih Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana podeljuje za kakovostne knjige. Spletna platforma bo sicer prvenstveno namenjena kulturnim koordinatorjem v vrtcih in šolah, njene vsebine pa bodo zanimive tudi za starše. Trenutno bo dostopna kot podstran Kulturnega bazarja.

Direktor LGL Uroš Korenčan pa je dejal, da je njihov cilj, da bi Zlata paličica postala most med resorjema kulture in šolstva.

V sklopu festivala bo organizirano tudi strokovno omizje Kako prepoznamo dobro predstavo za otroke in mlade? ter predavanje italijanske režiserke, producentke in soustanoviteljice italijanske skupine Societas Raffaello Sanzio Chiare Guidi.

Ob zaključku festivala bosta podeljeni nagradi otroške in mladinske žirije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-zacetek-festivala-uprizoritvenih-umetnosti-zlata-palicica