Rossinijeva komična opera Seviljski brivec

Avtor: SNG Maribor, STA

Prva premiera Opere in Baleta SNG Maribor v novi sezoni je Seviljski brivec Gioacchina Rossinija, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Fundacijo Arene iz Verone. Nova mariborska postavitev te priljubljene operne mojstrovine bo premiero doživela v petek v režiji Piera Francesca Maestrinija, ki v predstavo vključuje za opero neznačilno animacijo.


Foto: Tiberiu Marta

Rossinijev Seviljski brivec iz leta 1816 velja za eno najpogosteje izvajanih komičnih oper. Ritmično razgibana glasba, prepletena z iskrivim humorjem, bleščečimi pevskimi ansambli in bravuroznimi točkami solistov, je kot na roko pisana vznemirljivim pustolovščinam prebrisanega brivca Figara. Ta ponudi svoje usluge tudi obupanemu grofu Almavivi, ki želi osvojiti srce privlačne Rosine, toda na poti do njune skupne sreče ju ovira ljubosumni skrbnik Bartolo, ki se prav tako želi poročiti s temperamentno mladenko.

Italijanski režiser Pier Francesco Maestrini je v mednarodnem merilu opozoril nase prav s produkcijo opere Seviljski brivec za Japonsko operno fundacijo v Tokiu leta 1995, velik uspeh pa je dosegel tudi s postavitvijo te opere za brazilsko operno hišo leta 2010. V obeh primerih je uprizoritev odlikovala inovativna gledališka estetika, ki združuje video animacijo z živo glasbeno izvedbo.

Takšna podoba odlikuje tudi njegovo tokratno delo, ki je bilo v Veroni premierno izvedeno že aprila in tam po besedah režiserja naletelo na zelo dobre kritike. "Občinstvo je bilo navdušeno, ker je tako drugačno od tistega, kar je ponavadi videti na opernem odru," je povedal. "Že od nekdaj sem si želel v operno delo vključiti animacijo, takšno v stilu risanih filmov, in ko je prišla ponudba iz Verone, sem jo z veseljem sprejel," je dejal.

Scenografijo in video animacijo, ki na odru komunicira z igralci, je izdelal njegov prijatelj Joshua Held, kostume, ki so prav tako nenavadni, pa Luca Dall'Alpi. "Rossini je rad risal in prepričan sem, da bi mu bila ta postavitev zelo všeč," je še povedal režiser, ki je za Opero SNG Maribor nazadnje režiral Verdijevo veliko opero Aida ter Rossinijevo komično opero Italijanka v Alžiru.

"Želimo pokazati, da je vsak lik neka verzija Rossinija. Tudi on je bil obilen človek in zato so tudi kostumi napihnjeni," je pojasnil. Žive barve pa so izbrali, ker tako bolj spominjajo na risanke.

Dirigentka Tara Simoncic, ki je z SNG Maribor sodelovala že v prejšnji sezoni pri baletu Labodje jezero, meni, da glasba v tem delu zaradi spektakla na odru ni potisnjena v ozadje. "To je prav tisto, kar mora biti opera, ne le glasba ampak tudi dogajanje na odru," je dejala.

V vlogi grofa Almavive bosta nastopila Martin Sušnik in Dejan Maksimilijan Vrbančič, v vlogi Figara pa Jure Počkaj in Gabriele Ribis. Rosino bosta odpeli Petya Ivanova in Nina Dominko, Bartola pa Giuseppe Esposito. Na odru bodo še Valentin Pivovarov, Alfonz Kodrič, Valentina Čuden, Dušan Topolovec in Bojan Hinteregger.

Prva uprizoritev Seviljskega brivca pri nas je bila decembra 1820 v ljubljanski Operi v izvedbi italijanskih gledališčnikov. V Mariboru je bila doslej uprizorjena sedemkrat, nazadnje v sezoni 2006/2007 v režiji Plamna Kartaloffa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/rossinijeva-komicna-opera-seviljski-brivec