Mesto žensk letos v ospredje postavlja telo

Avtor: STA

Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki bo med 5. in 15. oktobrom potekal v Ljubljani, v 21. izdaji v ospredje postavlja telo. Pod naslovom Telo - moj teritorij bo po besedah programske vodje festivala Mare Vujić predstavil umetniške prakse, ki telo obravnavajo kot teritorij družbenih ali političnih procesov in refleksij.


Podoba v nastajanju / Foto: Heather Cassils z Manuel Vason (National Theater Studio, SPILL Festival, London, 2013)

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejala Vujić, so nenehna potreba po nadzoru nad našimi telesi, številni družbeni konstrukti, normativi in identifikacije, ki se mu pripisujejo oziroma se vanj vpisujejo, aktualizirali zanimanje za telo kot teritorij, ki se giblje na presečišču družbene in umetniške prakse. V sklopu festivala so jih zanimale predvsem prakse, ki so, kot je dejala, vložile svoja telesa v aktivizem in mobilizacijo novih oblik diskurzov, da bi omajale njihovo marginalizacijo in zatiranje.

Poseben sklop bo na festivalu posvečen temi transfeminizma in vprašanju transspolnosti tako skozi umetniška dela kot skozi teoretsko prizmo. Slednjo bo na festivalu podala francoska queer aktivistka in teoretičarka Marie-Helene/Sam Bourcier, ki bo predavala o načinih upiranja obstoječim družbenim praksam. Omenjeni sklop bo ponudil tudi tri performanse: Helena Velena se bo predstavila s performansom Umakni se, Lady Gaga!! - prihodnost naših teles in japonska paradigma, Cassils s performansom Podoba v nastajanju in Kris Grey z Dialektiko telesa.

Na področju plesa bo festival gostil Anne Juren in Annie Dorsen s predstavo Magično, ki zgodovinske feministične prakse postavlja v kontekst čarodejske predstave, Mariantonio Oliver s plesno-gledališko predstavo Las Muchas, ki je rezultat sodelovanja med Oliverjevo in skupino 11 žensk iz vasi Maria de Salut na Mallorci, starih med 70 in 82 let. Oliverjeva bo sodelovala tudi z lokalnimi udeleženkami in z njimi na festivalu ustvarila novo predstavo. Dana Michel na festival prihaja s plesno predstavo Rumena brisača, v kateri spregovori o svojem identitetnem boju, ki ga je v otroštvu ponazarjalo ovijanje glave v rumeno brisačo.

Na Mestu žensk se bosta zvrstili tudi dve slovenski premieri: premiera performansa Geneza Male Kline, ki je nadgradnja lanskoletnega laboratorija sanjanja Dreamlab, ter performansa Telo glasu Irene Tomažin, v katerem avtorica nadaljuje raziskovanje vmesnega prostora med glasom, gibom, gesto in telesom.

Premierno bodo na festivalu prikazali tudi dokumentarni film Ženska Majde Širca, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija. Ženska je zgodovinski, esejistični in interpretativni pregled boja za pravice žensk v slovenskem prostoru, v njem so predstavljeni ključni dogodki, ki so pomenili premik pri uveljavljanju pravic žensk in enakopravnosti.

V sklopu Mesta žensk bodo že danes v CUK Kino Šiška odprli razstavo stripov 17 umetnic Komikaze: Femicomix, ki bo predstavila moč in potencial ženskega avtorskega izraza v sodobnem stripu. Galerija Škuc bo gostila mednarodno interdisciplinarno razstavo Cik Cak, ki bo tematizirala večplastne odnose med feminizmom in različno oblikovanimi, družbeno relevantnimi diskurzi na območju bivše Jugoslavije. V Galeriji Alkatraz pa bo na ogled razstava Poti dematerializiranih teles, ki bo združila dela umetnic Lele B. Njatin in Aprilije Lužar.

V glasbenem delu festivala bodo med drugim nastopili Erika Stucky, Electric Indigo in Jordan Reyne, festival pa bo ponudil še delavnice in pogovore.

Mesto žensk bo letos na 17 lokacijah po Ljubljani predstavilo 46 projektov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mesto-zensk-letos-v-ospredje-postavlja-telo