Komična gledališka avantura Gledališče od A do Ž v režiji Ivane Djilas

Avtor: SNG Maribor, STA

Režiserka Ivana Djilas je v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor postavila na oder predstavo Gledališče od A do Ž, v kateri po besedilu Ive Ratej duhovito predstavlja zakulisje gledališča. "Namen uprizoritve je nazoren, tekoč in interaktiven učni komad o tem, kako krmarimo proces dela v gledališču," pravi Ratejeva.


Foto: Damjan Švarc

Uprizoritev z dvema igralcema v dveh različnih zasedbah, ki bo premiero doživela v soboto na Malem odru SNG Maribor, je prvenstveno namenjena osnovnošolcem, a se bo ob njej po navedbah ustvarjalcev zagotovo zabavalo tudi ostalo občinstvo.

"Pred mladimi gledalci bo v likovno privlačnem stilu nanizala gledališke prostore od vratarja, delavnic, rekvizitarnice, garderob do inspicientske, tonske in lučne kabine in seveda tudi kakšne pisarne ter odstirala tančice posebnosti poklicev in dejavnosti, ki so značilni za vsa gledališča," je o predstavi zapisala avtorica besedila Ratejeva.

Pri pisanju besedila se je navdihovala pri duhovitih opisih gledaliških poklicev Osipa Šestana Sezam, odpri se! in Karla Čapka Kako što nastaje - teatar. "Poskuša zaobjeti nervoznega duha ustvarjanja, ki preveva sleherni projekt," so sporočili iz SNG Maribor.

V zgodbi se nadobudna A in Ž odločita razkrinkati skrivnosti gledališča in pri tem srečujeta različne gledališke delavce, s katerimi se zapleteta v komične situacije. Za razliko od siceršnjih gledaliških predstav je tokrat poudarek na vseh ostalih sodelujočih pri predstavi, ne pa na igralcih in režiserju.

V prvi igralski zasedbi sta Mirjana Šajinović in Vladimir Vlaškalić, v drugi pa Irena Varga in Ivica Knez. Scenografinja in kostumografinja je Maja Mirković.

Da bi lahko gledalci zakulisne vragolije podoživljali še dolgo po ogledu predstave, so v SNG Maribor pripravili "gledališko igro za domov". Gre za igralno ploščo, kjer je ilustrator Jaka Vuketič skozi stripovsko govorico ustvaril simpatične junake gledališkega zakulisja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/komicna-gledaliska-avantura-gledalisce-od-a-do-z-v-reziji-ivane-djilas