Linhartovo srečanje že deseto leto zapored v Postojni

Avtor: JSKD

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Občina Postojna vabita na 54. Linhartovo srečanje, festival najboljših gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki že več kot pol stoletja predstavlja ustvarjalni vrh slovenskega ljubiteljskega gledališča.


Foto: Arhiv JSKD

Festival bo v Kulturnem domu Postojna potekal od četrtka, 24. 9. 2015, do sobote, 26. 9. 2015, in bo že deseti po vrsti, ki se bo godil v Postojni. Preden je dobilo Linhartovo srečanje stalno bivališče, se je vsako leto selilo v drug kraj, nakar so se organizatorji odločili, da ga naselijo v Postojni in s tem dajo tako festivalu kot tudi mestu dodaten pomen. Po desetih letih lahko z  gotovostjo trdimo, da so gledališčniki posvojili Postojno in da je Postojna posvojila Linhartovo srečanje ter se tako znova vpisala na zemljevid pomembnih slovenskih gledaliških mest.

Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejša gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. V tekmovalnem delu se bo predstavilo sedem najboljših predstav sezone, ki jih je izbrala letošnja selektorica igralka Ana Ruter. Letos se je na lokalni ravni za nastop na festivalu potegovalo kar 125 predstav, kar priča o izjemni vitalnosti ljubiteljskega gledališča pri nas. Samo za primerjavo: na lanskoletno Borštnikovo srečanje se je v tekmovalni program prijavilo 65 predstav profesionalnih gledaliških ustvarjalcev. Najboljše predstave letošnjega Linhartovega srečanja bo izbrala žirija v sestavi igralka Nataša Barbara Gračner (predsednica žirije), prevajalec in dramaturg dr. Primož Vitez ter režiser Predrag Stojmenović.

54. Linhartovo srečanje se bo pričelo v četrtek, 24. 9. 2015, ob 10.00, v Kulturnem domu Postojna z Brechtovo predstavo Opera za tri groše v izvedbi Mlajše gledališke skupine KPD Planina Sele z Avstrijske Koroške, slavnostna otvoritev festivala pa bo ob 20.00, ko bo JSKD med drugim podelil tudi Linhartovo plaketo in Linhartovi listini za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča. Prejemnica Linhartove plakete za leto 2014 je igralka Šentjakobskega gledališča Mileva Sovdat, Linhartovi listini pa bosta prejeli Nanda Guček, režiserka in mentorica ter ustanoviteljica Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje ter Gledališka šola Prve gimnazije Maribor.

Festival se bo slovesno zaključil v soboto ob 20.00, ko bo žirija najboljšim podelila priznanja, in sicer matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije. Tudi letos bo imela žirija možnost opozoriti na vrhunske stvaritve s posebnimi priznanji žirije. Ogled vseh predstav bo brezplačen. Program obsega tudi izvedbo dveh spremljevalnih predstav in okrogle mize o tekmovalnih predstavah.

Državna selektorica Ana Ruter je za zaključni festival v Postojni izbral naslednje predstave:
OPERA ZA TRI GROŠE (Bertolt Brecht), Mlajša gledališka skupina KPD Planina Sele, Avstrija; AULULARIA (Titus Maccius Plautus), Dramska družina S.K.P.D. F.B. Sedej, Števerjan, Italija; TAMALA (April De Angelis), Šentjakobsko gledališče Ljubljana; VSE ZASTONJ! (Dario Fo), Gledališko združenje Koroški deželni teater; BLAZINEC (Martin McDonagh), KUD "Zarja" Trnovlje – Celje; OČE (Florian Zeller), Šentjakobsko gledališče Ljubljana; ROGONOSEC ALI ŽIVLJENJE VAŠKIH PLEJBOJEV, KUD Janko Živko Poljčane.

Ana Ruter, selektorica 54. Linhartovega srečanja: »Če se osredotočim na teh nekaj izbranih predstav, menim, da gre za zelo visoko raven odrskih uprizoritev, ki v nekaterih primerih postrežejo tudi z vrhunskimi igralskim kreacijami.  Ves čas izbora sem se trudila biti objektivna in predstave ocenjevati kritično, ne glede na osebni gledališki okus. Edini kriterij pri izboru je bila vedno in izključno kakovost predstav. Zato sta v finalu tudi dve predstavi istega ljubiteljskega gledališča. V zadnjih nekaj sezonah med ljubiteljskimi gledališkimi skupinami opažam trend, da se pogosto odločajo za uprizoritve novih predstav vsaki dve leti. Med pogovori z ustvarjalci je bil najpogostejši razlog ekonomski, in seveda pomanjkanje časa za vaje ter tudi težave pri iskanju novih gledaliških besedil. Osebno se mi nastajanje novih predstav na dve leti ne zdi slaba odločitev in mislim, da ima lahko marsikateri pozitiven učinek na skupino. Z veseljem pa bi si v naslednjih sezonah ogledala kakšno predstavo sodobnih slovenskih avtorjev ali pa pogumne in drzne gledališke poizkuse, ki odstopajo od povprečnega ljubiteljskega repertoarja.«

Povezava: Katalog festivala 54. Linhartovo srečanje (PDF/1715Kb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/linhartovo-srecanje-ze-deseto-leto-zapored-v-postojni