V Križankah premierno novi Faust Tomaža Pandurja

Avtor: STA

V Križankah bo ob 20. uri v okviru Ljubljana festivala premierno uprizorjen novi gledališki projekt režiserja Tomaža Pandurja Faust. Predstava temelji na istoimenski dramski pesnitvi Johanna Wolfganga Goetheja o človeku, ki je prodal svojo dušo hudiču. Pandur eno največjih del nemške literature razume kot poemo o fenomenologiji človeške vrste.


Foto: Aljoša Rebolj

Goethejev Faust se kljub na prvi pogled preprosti temi o večnem boju med dobrim in zlim ukvarja z neustavljivo potrebo in nenehnim stremljenjem posameznika k večjemu in boljšemu. Režiser je prepričan, da tudi danes prodajamo dušo za "trenutek občutenja neskončne sreče in izpolnitve".

Pandur je Fausta pred 25 leti že postavil v Mariboru, tokrat pa so se temu znanemu evropskemu mitu, kot je pojasnil, posvetili zato, da bi nekaj povedali o "svetu danes in o nas samih, naših željah, strasteh, preseganju mej". Faust bo po režiserjevih napovedih predstavljen kot človek, razpet med nebom in zemljo, ki skuša najti resnico in smisel svojega življenja. Zlo, ki ga pooseblja Mefisto, pa bo pomnoženo z družino.

Predstava je nastala v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana, kjer jo bodo premierno uprizorili 30. oktobra. Vlogo Fausta je prevzel igralec in ravnatelj Drame Igor Samobor, Mefisto bo Branko Šturbej. Nastopajo še Barbara Cerar, Polona Juh, Branko Jordan, Uroš Fürst ter mladi igralski upi Robert Korošec, Filip Samobor, Žan Perko in Matic Lukšič.

Priredbo je po prevodu Boža Voduška in Erike Vouk pripravila Livija Pandur, scenograf je Sven Jonke, kostumograf Felype de Lima, glasbo je napisal duo Silence.

Nocojšnji premieri bosta v Križankah sledili ponovitvi 22. in 23. septembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-krizankah-premierno-novi-faust-tomaza-pandurja