Na Bitefu ovacije za "slovensko" Iliado

Avtor: STA

Slovenska predstava Iliada po istoimenskem Homerjevem epu v režiji Jerneja Lorencija je v petek na gledališkem festivalu Bitef v Beogradu, tako kot se pogosto zgodi na tem festivalu, razdelila gledalce. Nekateri so jo po odmoru zapustili, tisti, ki so ostali, pa so ji ob koncu namenili stoječe ovacije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.


Iliada / Foto: Peter Uhan

Za nekatere gledalce je bila svojevrstna koncertna oblika epa o Trojanski vojni z igralci, ki v sodobnih oblačili govorijo ali pojejo v mikrofon, po poročanju Tanjuga nepričakovano statična, zato je po odmoru ostalo precej praznih mest.

Znani in večkrat nagrajeni režiser spremlja Homerjevo zgodbo o Grkih, Trojancih in bogovih, pohlepu, zavisti, nečimrnosti, maščevanju in se na občinstvo obrača prvenstveno preko zvoka. V središču igralskega izraza so beseda, glasba, ritem. V različnih stilih glasbe, katere avtor je Branko Rozman, je bil posebej učinkovit prizor, v kateri pripovedovalec z guslami našteva padle junake. Ta starodavni ep preraste v simbolno sliko, v kateri so vse bitke ena bitka in vse žrtve univerzalna žrtev, je še zapisal Tanjug.

Predstava je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma. V njej nastopajo Jure Henigman, Nina Ivanišin, Aljaž Jovanović, Marko Mandić, Janez Škof, Jernej Šugman in drugi. Na Bitefu je vključena v glavni program.

Lorenci je v preteklih dveh letih na Bitefu sodeloval s predstavama Oluja avtorja Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega in Ponorela lokomotiva Stanislawa Ignacyja Witkiewicza.

V nedeljo je bila v glavnem programu festivala krstno uprizorjena mednarodna koprodukcija Kompleks Ristić. Hrvaški režiser Oliver Frljić jo je zasnoval kot poskus rekontekstualizacije predstav, ki jih je kontroverzni srbski režiser Ljubiša Ristić ustvaril v Slovenskem mladinskem gledališču, na pobudo katerega je uprizoritev tudi nastala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-bitefu-ovacije-za-slovensko-iliado