Na festivalu Bitef velika slovenska koprodukcija Iliada

Avtor: STA

Na 49. mednarodnem gledališkem festivalu Bitef, ki te dni poteka v Beogradu, je včeraj gostovala velika slovenska koprodukcija Iliada. V nedeljo bo na festivalu, ki letos poteka pod geslom V spomin na Jovana Ćirilova, premiero doživela krstna uprizoritev mednarodne koprodukcije Kompleks Ristić. V glavni program festivala je uvrščenih deset predstav.


Iliada / Foto: Peter Uhan

Iliado, antični ep, ki v heksametrih opisuje izsek iz vojne med Trojanci in Grki, so za gledališče priredili Jernej Lorenci, ki je tudi režiral, ter Matic Starina in Eva Mahkovic. Predstava je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma. Na Bitefu je vključena v glavni program festivala.

V projektu Kompleks Ristić, ki je prav tako vključen v glavni program festivala, so moči združili Slovensko mladinsko gledališče (SMG) iz Ljubljane, HNK Rijeka, Bitef Teatar Beograd in MOT Skopje. Uprizoritev, režijo je prevzel Oliver Frljić, je zasnovana na poskusu rekontekstualizacije predstav, ki jih je kontroverzni srbski režiser Ljubiša Ristić ustvaril v SMG, in idejnih temeljev njegovega KPGT, svojevrstnega federativnega jugoslovanskega teatra permanentne revolucije.

V glavnem programu festivala je berlinsko gledališče Volksbühne že odigralo predstavo Murmel, murmel, ki je nastala na osnovi nenavadne drame Dieterja Rotha. Med drugim sta v glavni program vključeni tudi predstavi Srbskega narodnega gledališča iz Novega Sada Smrt Ivana Iljiča po delu Leva Nikolajeviča Tolstoja in Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba Mi smo kralji, ne ljudje. V program so vključene predstave iz regije, Nemčije, Francije in Rusije.

Letošnji festival je posvečen srbskemu teatrologu in pisatelju Ćirilovu, ki je bil skupaj z Miro Trailović ustanovitelj festivala Bitef. Kot je v uvodniku zapisala selektorica festivala Anja Suša, je letošnja izdaja prva brez Ćirilova, čeprav se zaradi bolezni v resnici ni pojavil niti na prejšnji. O letošnjih predstavah v glavnem programu festivala je zapisala, da so vsaka na svoj način vznemirljive, neposlušne, navdihujoče, heretične, inovativne in pogumne.

Festival se bo sklenil 24. septembra.

Povezava: 49. mednarodni gledališki festival Bitef


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-bitef-velika-slovenska-koprodukcija-iliada