22. EXPONTO s sloganom Samo moj svet

Avtor: Kulturno društvo B-51

»Vsaka družba reproducira svojo kulturo – norme, temeljne resnice, načine organiziranja in vrednotenja izkušenj – v posamezniku, skozi svojo osebnost.« (C. Lasch: Kultura narcizma)


Manipulacije / Foto: Márton Bíro

22. EX PONTO, mednarodni gledališki festival, bo s sloganom Samo moj svet med 18. in 26. septembrom 2015 v Ljubljani in Novem mestu poleg koncerta Rundek Cargo Tria v Cvetličarni nanizal 11 izbranih gledaliških in plesnih predstav ter v spremljevalnem programu postregel tudi s petimi dokumentarnimi filmi.

Uradna otvoritev festivala bo pripadla Vaso Abashidze Music and Drama State Theatre iz Tbilisija z vrhunsko in tenkočutno interpretacijo znanega in kontroverznega romana Oscarja Wildea, Slika Doriana Graya. Češko-slovaški ustvarjalni tandem se bo v plesni predstavi Dokler se drživa za roke podal na pot odkrivanja različnih oblik intimnih odnosov, ki ne poznajo nikakršnih ovir glede starosti in spola. Belgijska koprodukcija Kamion prikazuje eno od neštetih migrantskih zgodb, tokrat o sirijski deklici, ki lahko na pot vzame le dve torbi in svojo najljubšo igračo. Svojo zgodbo bo delila z gledalci, ki sedijo v tovornjaku, ta pa je spremenjen v majhno intimno gledališče. Zablode je naslov hrvaške predstave mednarodno priznanega režiserja Branka Brezovca, nastale po romanu Zablode gojenca Törlessa avstrijskega pisatelja Roberta Musila. Vandin testament v produkciji slovite La Comédie-Française je zgodba o ženski, vojni, izgubljeni ljubezni, posilstvu … zgodba o njeni zapuščini za otroka. Sodobna gledališka uprizoritev »Ciril in Metod, Kdo sta?!« nas bo posrkala v zanimivo zgodovinsko in sodobno dogajanje. Govori o življenju dveh Slovencev, Cirilu in Metodu Belogorskem, bratov, rojenih v Celju, ki sta poimenovana po dveh največjih slovanskih učiteljih, znanih kulturnih reformatorjih, ki sta živela v 9. stoletju na prostoru med Rimom in Carigradom. Ponudila nam bo neprecenljiv vpogled v zgodovinsko delovanje obeh reformatorjev. Predstava zelo uspešno združuje zgodovinske vire z vznemirljivostjo fantastične kriminalke.

Češka plesna predstava Praznina je produkcija 11 partnerjev evropsko nagrajenega projekta BeSpectACTive. Temelji na pismih in resničnih izpovedih. Vsako pismo razkriva košček nekega življenja, trpljenja ali srečnih trenutkov. Plesalec  postane gibek reinterpret s smehom in solzami napitih listov pisem. Najnovejši scenski performans Via Negative Manipulacije raziskuje temo zaupanje. »Vsi trgujemo z zaupanjem, vsi se pogajamo za zaupanje, vsi manipuliramo z zaupanjem. V tej igri ni nedolžnih žrtev.« Romunska predstava Vzporedno, ki se ponaša s številnimi mednarodnimi nagradami, se spopada s problematiko telesa, lastne seksualne identitete, represije in sprejemljivosti. Odlična koreografija, izvirna glasba in zanimiva tematika nas popeljejo v dinamičen in vznemirljiv odrski dovod. Medea – moja mati prihaja iz bolgarskega Laboratorija Sfumato. Posvečena je vsem, ki so na robu preživetja in prisiljeni prodati svoje dele telesa, kri, seme, maternico …  in se navezuje na grozljivo statistiko o materinstvu in njeni komercializaciji. Nastala je leta 2012 in obšla nešteto festivalov po Evropi, tokrat se bo ustavila v APT Novo mesto.

Festival bodo zaključili s slovensko predstavo Hura, Nosferatu! po besedilu Andreja E. Skubica in v režiji Simone Semenič, cenjene in nagrajevane slovenske dramatičarke, performerke in dramaturginje. Večkrat nagrajeni pisatelj in prevajalec se je v svojem dramskem prvencu (leta 2009 nominiranem za Grumovo nagrado) oprl na lastno starševsko izkušnjo. S svojim specifičnim, živim in gibkim jezikom iskreno razgrne življenje družine otroka s posebnimi potrebami, a se hkrati ukvarja tudi z univerzalnimi temami krivde, izgube in odpuščanja. Hura, Nosferatu! v svoje središče postavi družino s šestletno punčko z Dravetovim sindromom, redko boleznijo s hudimi epileptičnimi napadi, ki zaradi svoje pogostosti privedejo do zaostanka v razvoju.

Samo moj svet je svet, v katerem (za)plešejo Faust, Mefisto, Nosferatu … v katerem je prostora tako za čustvovanja, smeh, čudenje, zgroženost ali soočenja … v katerem ne bo manjkalo umetniškega žara, družbenokritičnega naboja in estetskih užitkarjenj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/22-exponto-s-sloganom-samo-moj-svet