Večerova nagrada igralcu Vojku Belšaku

Avtor: SLG Celje, STA

Ob nocojšnji premierni uprizoritvi avtorskega projekta Učene ženske po motivih Molierovih Učenih žensk v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj so v Slovenskem ljudskem gledališču Celje slovesno podelili Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2014/15. Prejel jo je celjski igralec Vojko Belšak.


Vojko Belšak / Foto: Jaka Babnik, Uroš Hočevar / Arhiv SLG Celje

Belšak je Večerovo nagrado prejel za vlogo Simona Luzerja v uprizoritvi Vorkšop na Moljera Matjaža Zupančiča, dve vlogi v ljubezenskem muzikalu Izgubljene ljubezni (Moški 2 v Pogrešam te Davida Auburna in Bivši fant v Dosmrtno, štirideset pogojno Nine Shengold) in vlogo Godrnjača v Sneguljčici Jacoba in Wilhelma Grimma.

Iz utemeljitve:

Vojku Belšaku je igra prirojena. Lahko bi ga označili kot tip ”ljudskega” igralca, pri čemer je pridevnik ”ljudski” mišljen v najboljšem in najžlahtnejšem pomenu besede. Spontanost, neposrednost, samoumevnost, neizumetničenost, hiter refleks, smisel za improvizacijo in humor – to je tisto najbolj sežeto, kar odlikuje tega imenitnega igralca.

Navidezna lahkotnost, s katero nam z odra predstavlja različne dramske osebe, neposreden stik s publiko, prirojena spontanost ter dar vživljanja in pripovedovanja, izjemen komični talent in pa seveda popolna predanost poklicu, ki smo ji bili še posebej priča letos, ko je kljub hudi poškodbi nastopil, da je rešil premiero, pričajo o njegovi visoki profesionalnosti in bogatem igralskem talentu. Ko je žirija analizirala vse Belšakove odlike, je bila enotna v odločitvi za podelitev letošnje Večerove nagrade.

Večerovo nagrado podeljuje žirija v sestavi Ivanka Mežan in Alja Predan (članici) ter Zdenko Kodrič (predsednik).

Lani je Večerovo nagrado prejel Branko Završan za vlogo Režiserja v predstavi Thorntona Wilderja Naše mesto v režiji Matjaža Zupančiča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vecerova-nagrada-igralcu-vojku-belsaku