V Mariboru postavljajo Intimno gledališče

Avtor: STA

V prostorih GT22 v Mariboru nastaja nov uprizoritveni prostor, namenjen razvoju sodobnega, neinstitucionalnega gledališča, ki gradi na drznosti, ustvarjalnosti in intimni komunikaciji med ustvarjalci in občinstvom. Čeprav prostor še ni dokončno obnovljen, so že odprli prvo sezono predstav, saj z njimi tudi zbirajo sredstva za obnovo.


Foto: Miha Sagadin

"Prostor, v katerem bo Intimno gledališče nameščeno, je še v delu. Sezono predstav kljub temu odpiramo, ker z aktivnostmi, ki se dogajajo v GT22, sofinanciramo obnovitvena dela," je pojasnil vodja projekta Zoran Petrovič iz društva Moment. "Te predstave omogočajo, da se prostor fizično razvija, gradi, ker gredo sredstva od predstave v izgradnjo gledališča."

Sredstva za izgradnjo gledališča zbirajo tudi z drugimi dogodki v GT22 in preko platforme Kikštarter, ki so jo razvili po vzoru svetovne platforme za množično financiranje Kickstarter. Zaenkrat so si zadali, da preko te platforme, na katero lahko prispeva vsak posameznik, zberejo 3000 evrov za postavitev nove električne napeljave in zaenkrat jim je uspelo s pomočjo 131 donatorjev zbrati več kot polovico tega denarja.

Kljub obnovi bo prostor ostal "intimen", kot nakazuje že sam naziv gledališča. "Šlo bo za manjše produkcije, ki stopajo v komunikacijo z občinstvom na bolj intimni ravni. Igralec in gledalec sta si blizu in soustvarjata predstavo." Prostor je po besedah Petroviča prilagodljiv in lahko sprejme od deset do 50 obiskovalcev.

Takšnega uprizoritvenega prostora Maribor kljub dejstvu, da je drugo največje slovensko mesto, nima. "Maribor nima stalnega prostora za nevladniško, neinstitucionalno ustvarjanje na uprizoritvenem področju. To vrzel poskušamo zapolniti in ustvariti prostor, ki bo namenjen takšni produkciji in razvoju scene," je povedal.

Trenutno so odri za nevladne organizacije na voljo le v SNG Maribor, Narodnem domu in Lutkovnem gledališču Maribor. "Vse to so institucije, ki imajo drugačne prioritete in drugačne okvirje, v katerih morajo delovati. Mi pa odpiramo ta prostor in si lahko v določenih trenutkih privoščimo tisto, kar si institucije ne morejo privoščiti. Ustvarjalcu nudimo laboratorijski prostor za raziskavo, ki bo obenem tudi uprizoritveni prostor, medtem ko se v institucijah žal velikokrat zgodi, da si v uprizoritvenem prostoru šele zadnja dva tedna pred premiero, sicer pa ustvarjaš drugje," pravi Petrovič.

V prvi vrsti bo Intimno gledališče namenjeno uprizoritveni umetnosti. Sezono bodo odprli z avtorskim projektom Aleksandre Blagojević in Mirjane Šajinović. Predstava Ah Joe! je zasnovana po študiji dramatika Samuela Becketta, predvsem na besedilu Ah Joe, ki je bilo prvenstveno pisano za televizijsko in radijsko dramo, pa tudi na avtorjevo najbolj znano absurdno besedilo Čakajoč Godoja.

Poleg gledaliških predstav naj bi v Intimnem gledališču že v septembru začeli tudi z literarnimi večeri in pogovori po predstavah. "Mislimo, da zgolj ogled predstave brez nekega kritičnega feed backa ne nudi razvoja, zato vzpostavljamo sistem povratnih informacij, ki bo omogočal razvoj uprizoritvene scene, tako na strani ustvarjalcev kot občinstva," je še dejal Petrovič, ki se trenutno vrača z magistrskega študija režije alternativnega lutkovnega gledališča v Pragi.

Stavbo GT22 na Glavnem trgu so lastniki iz družine Oset-Puppis leta 2012 predali v uporabo nevladnim kulturnim organizacijam na čelu s Fundacijo Sonda pod pogojem, da se v njej ustvarjajo kulturne vsebine. Tako so tam med drugim fotografski muzej in temnica, spletna radijska postaja, knjižnica, glasbeni vadbeni in snemalni prostori, galerijski prostor blackBOX in manjši skate park.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-postavljajo-intimno-gledalisce