V SMG s študenti na oder postavili radijsko igro Wolframa Lotza

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo prihodnji četrtek premiera predstave Norčevanje teme, ki so jo pripravili z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Uprizoritev temelji na besedilu v obliki radijske igre nemškega dramatika Wolframa Lotza, zato ga je bilo po besedah mladega režiserja Tina Grabnarja težko uprizoriti.


Foto: Iztok Dimc

Predstava je diplomsko delo Grabnarja in igralke Klare Kastelec. Kot je povedal prodekan na AGRFT Tomaž Gubenšek, so sodelovanje s SMG s tokratno predstavo dvignili na višjo raven, saj jo je gledališče uvrstilo v svoj redni program, kar pomeni, da jo je vzelo za svoje. Običajno gledališča poleg prostorske in tehnične podpore diplomskim oz. magistrskim predstavam ponudijo le datum za premiero in dve ponovitvi, je pojasnil.

Besedilo mladega kontroverznega dramatika Lotza, v Sloveniji znanega po uprizorjeni drami Nekaj sporočil za vesolje, temelji na romanu Josepha Conrada Srce teme in filmu Francisa Forda Coppole Apokalipsa zdaj. Zgodba je filmska, kar še dodatno oteži gledališko priredbo, vendar to po Grabnarjevih besedah očitno ni motilo nemških režiserjev, saj je delo doživelo kar osem gledaliških postavitev in le dve radijski igri.

V ospredju zgodbe sta popotnika oz. vojaka, ki dobita nalogo, da morata v osrčju deževnega gozda likvidirati oficirja. Vsebinsko delo prinaša konglomerat norosti današnjega sveta z vsemi bizarnostmi in paradoksi vred, pri čemer Lotz združuje tako politično kot osebno raven, je še povedal režiser.

Po besedah dramaturginje Nine Šorak delo kaže na odnos današnjega kolonializma in brezobzirno borbo med državami, izpostavljene pa so tudi resnične misije, kot so bile modre čelade in misije Nata.

Za prevod besedila je poskrbela Urška Brodar, ki je lani prevedla že omenjeno dramo Nekaj sporočil za vesolje. Po njenih besedah je Lotz izjemno zanimiv avtor, saj je do nedavnega sprožal zelo različne odzive - medtem ko so ga eni označevali za genija, so ga drugi imeli za navadnega bleferja. V zadnjem obdobju pa je začel pobirati nominacije in nagrade.

V predstavi poleg Kastelčeve igrajo Daša Doberšek, Željko Hrs, Ivan Peternelj, Robert Prebil, Stane Tomazin in Nika Rozman k.g.

Grabnarju je pri režiji pomagal Marko Mlačnik, senografinja je bila Adriana Furlan, kostumografinja Sara Smrajc Žnidaršič. Pri predstavi pa sta sodelovala tudi Tomaž Grom in Irena Tomažin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-s-studenti-na-oder-postavili-radijsko-igro-wolframa-lotza