Ex Ponto bo septembra ponudil svetove posameznikov

Avtor: STA

Pod sloganom Samo moj svet bo 22. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto septembra v Ljubljani ponudil svet predstav, filma in letos tudi glasbe, v katerem (za)plešejo Faust, Mefisto in Nosferatu. Po zadnjem nosi naslov tudi ena od petih slovenskih premier letošnjega festivala, Hura, Nosferatu! po besedilu Andreja E. Skubica.


Hura, Nosferatu / foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Predstava Hura, Nosferatu!, ki jo režira Simona Semenič, v središče postavi družino šestletne deklice z Dravetovim sindromom, redko boleznijo s hudimi epileptičnimi napadi, ki zaradi svoje pogostosti privedejo do zaostanka v razvoju. Predstava bo v soboto krstno uprizorjena na festivalu Nove evropske teatrske akcije NETA v Bukarešti.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal avtor besedila Skubic, je zgodbo navdihnilo njegovo lastno spopadanje z boleznijo, saj ima omenjeni sindrom njegova hčerka, ter zgodba britanskega dečka, ki je zaradi bolezni umrl. "Zgodba govori o občutku krivde; ko ne moreš več spremeniti stvari, ki si jih naredil, ker je nekdo že pokojen. In kar je doslej najbolj pritegnilo bralce - o načinu delovanja družine, ki živi v takšnem stresnem okolju," je pojasnil.

Režiserka je poudarila, da zgodba nikakor ni morbidna. Izziv je videla v dveh stvareh: v svoji lastni zgodbi - ima namreč epilepsijo - ter v tem, da so ljudje govorili, da je besedilo neuprizorljivo, kar ji gre izjemno "na živce".

Festivalske svetove bo sicer odprla predstava gruzijskega gledališča Vaso Abashidze Music and Drama State Theatre pod režisersko taktirko Nini Chakvetadze Slika Doriana Graya.

Med 18. in 26. septembrom bodo na festivalu uprizorili 11 predstav in predvajali pet filmov. Poleg omenjenega Nosferata bodo slovenske premiere doživele še predstave Ciril in Metod, kdo sta? v režiji starega znanca Ex Ponta Martina Kočovskega, Praznina koreografa Michala Zahore, Manipulacije režiserja Bojana Jablanovca ter Dokler se drživa za roke v koreografiji Tereze Ondrove.

Med drugim bo svojo zgodbo v belgijski koprodukciji Kamion predstavila sirijska deklica, ki lahko na pot vzame le dve torbi in svojo najljubšo igračo. Z gledalci jo bo delila v tovornjaku, spremenjenem v intimno gledališče.

Filmski program bo ponudil pet dokumentarcev, med drugim Ples z Marijo režiserja Ivana Gergoleta, Veruda - film o Bojanu Igorja Bezinovića in V mraku v režiji Gorana Stankovića.

Organizatorji izpostavljajo še širjenje svetov - na oder Cvetličarne bo v sklopu festivala s svojo zasedbo Rundek Cargo Trio stopil nekdanji frontman zasedbe Haustor Darko Rundek.

Samo moj svet je svet, v katerem je prostora tako za čustvovanja, smeh, čudenje, zgroženost ali soočenja, v katerem ne bo manjkalo umetniškega žara, družbenokritičnega naboja in estetskih užitkarjenj, so o temi festivala zapisali organizatorji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ex-ponto-bo-septembra-ponudil-svetove-posameznikov