Lutkovno gledališče Maribor z zgodbo O dečku in pingvinu o prijateljstvu

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor bo prvo premiero v novi sezoni znova izvedlo v okviru Poletnega lutkovnega pristana. V petek bo premiera predstave O dečku in pingvinu, ki je nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana in društvom Moment ter govori o prijateljstvu.


Foto: Miha Sagadin

Predstava O dečku in pingvinu je nastala ob motivih slikanice Lost and Found (Izgubljen in najden) Oliverja Jeffersa, ki sodi med najbolj priljubljene in nagrajevane avtorje slikanic na svetu. Po slikanici so leta 2008 naredili tudi animirani film.

Predstavo, namenjeno najmlajšim otrokom, je režiral Zoran Petrovič, absolvent magistrskega študija režije na gledališki akademiji DAMU v Pragi. V Mariboru je dejaven predvsem kot vodja društva Moment in festivala neodvisnega gledališča Prestopi, za Lutkovno gledališče Maribor pa je že pred dvema letoma režiral predstavo Vselej ista zgodba.

Tokratna predstava O dečku in pingvinu govori o osamljenosti, drugačnosti in medsebojnem razumevanju. Zgodba o dečku, ki nekega dne pred vrati najde pingvina in ga želi nekomu ali nekam vrniti, je nežna, duhovita in preprosta. Deček in pingvin skozi pustolovsko potovanje najdeta pot do cilja - iskrenega prijateljstva.

Igralec Lutkovnega gledališča Maribor Miha Bezeljak spretno prehaja med lutkovno animacijo tehnološko raznovrstnih lutk in predmetov ter živo igro. Uporabljene so zelo raznolike lutkovne tehnologije in vrste lutk: ročne lutke, igrače, predmeti, vodene lutke, marionete. Scenografija je zasnovana tako, da v središče dogajanja postavlja otroke, ki sedijo v krogu na odru sredi dogajanja, zato da dečku in pingvinu pomagajo na poti.

Scenograf in tehnolog predstave je mariborski lutkovni mojster Primož Mihevc. Muzikologinja Lea Čehovin je avtorica klavirske glasbe, ki nazorno slika čustva in barva razpoloženje. Dramaturg predstave je diplomant študija dramaturgije na gledališki akademiji DAMU v Pragi Marek Turošik.

Premiera v Mini teatru v Ljubljani bo 1. septembra.

Prihajajoča sezona Lutkovnega gledališča Maribor bo prinesla šest novih uprizoritev, ki jih po besedah direktorice gledališča Mojce Redjko povezuje tematika radovednosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkovno-gledalisce-maribor-z-zgodbo-o-decku-in-pingvinu-o-prijateljstvu