Nastajajoča Frljićeva predstava o Ristiću vznemirila hrvaško in srbsko javnost

Avtor: STA

Hrvaški režiser Oliver Frljić je v izhodišče svoje nastajajoče predstave postavil svojega kolego, kontroverznega srbskega režiserja Ljubišo Ristića. Pobudo za predstavo z naslovom Kompleks Ristić je dalo Slovensko mladinsko gledališče, zaradi "političnega in moralnega profila" Ristića pa je še pred premiero vznemirilo hrvaško in srbsko javnost.


Oliver Frljić / Foto: Mare Mutić

Kot je zapisal hrvaški portal hop.hr, je "nedozoreli in politično nepismeni" Frljić, danes v vlogi intendanta reškega gledališča HNK Ivana pl. Zajca, najavil novo predstavo o "politično provokativni in skrajno nesprejemljivi osebnosti za Hrvaško".

Mladi na Hrvaškem ne poznajo "političnega in moralnega profila" Ristića, je zapisal portal. Spomnil je, da gre za človeka, ki je v času bivše Jugoslavije skupaj z zagrebško koreografinjo in režiserko Nado Kokotović leta 1977 izoblikoval projekt K.P.G.T. (kazalište, pozorište, gledališče, teatar), ki so ga v začetku podprli kulturni delavci, med drugim igralec Rade Šerbedžija iz Zagreba in režiser Dušan Jovanović iz Ljubljane.

Prve umetniške postavitve so po zaslugi Kokotovićeve imeli v Zagrebu, vendar pa je Srb, rojen v Prištini, takoj ko se je začela vojna leta 1991, "hitro in enostavno pozabil", kdo mu je leta 1977 omogočil priložnost za uveljavitev in pogoje za preživljanje lastne družine, je zapisal portal.

Leta 1993 je postal predsednik Jugoslovanske združene levice (JUL), stranke pod vodstvom Mirjane Marković, soproge Slobodana Miloševića. Danes, devet let po njegovi smrti, Ristić v srbski javnosti trdi, da je bil Milošević pošten, dober in miroljuben človek, borec za Jugoslavijo, ki ga, "siroto in revo", svet ni razumel, temveč so ga zlobni Zahodnjaki zastrupili in ubili v haaškem zaporu. "Človeka takih nazorov želi Frljić promovirati sredi Reke na Hrvaškem v letu 2015!?", je zapisal portal.

Predstava Kompleks Ristić nastaja ob 60-letnici Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) v koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca na Reki, beograjskim festivalom Bitef in skopskim festivalom Mot. Premiera je predvidena 20. septembra na Bitefu.

Kot je dejal umetniški vodja SMG Goran Injac, tudi eden od dramaturgov predstave, so določeno stopnjo provokacije pričakovali, vendar pa ne takšnih odzivov. Pri tem je opozoril, da so se ravno v obdobju prvih vaj začele prve rehabilitacije Ristića po padcu Miloševičevega režima. Na letošnjem festivalu Sterijino pozorje v Novem Sadu je namreč prejel nagrado za življenjsko delo in se začel pojavljati v medijih.

Komentator srbskega časnika Vreme Teofil Pančić je po prejemu nagrade zapisal: "Javno jadikovanje o neki skrivnostni krivici, ki ga je družba storila Ljubiši Ristiću, je preprosto predrzna, nesramna, lopovska laž."

Ristićeva politična stališča so bila po mnenju Injaca simbol tega, kako se je končala bivša država. V njegovem primeru se je "pripetil nekakšen ideološki preklop, ki je šel od ideje jugoslovanstva in se končal v najhujšem nacionalizmu 90. let". Predstava tega ne želi komentirati, temveč uporabiti Ristićevo pot kot metaforo za to, kar se je v 90. letih dogajalo na našem bivšem skupnem prostoru, je pojasnil Injac.

Eden najpomembnejših jugoslovanskih režiserjev 80. let je k ugledu SMG pripomogel s predstavami, kot so Missa in a minor, Levitan in Resničnost. Čeprav so si ga izbrali za simbol nekega časa, je namen "ustvariti predstavo o nas, ne o njem", je še poudaril novi umetniški vodja SMG. Premiera predstave bo 1. oktobra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nastajajoca-frljiceva-predstava-o-risticu-vznemirila-hrvasko-in-srbsko-javnost