Igralka Evrope Milena Zupančič: Lepo je dobiti nagrado v tujini

Avtor: STA

Milena Zupančič, ki je v ponedeljek na mednarodnem gledališkem festivalu Igralec Evrope v Makedoniji dobila istoimensko nagrado za letošnje leto, je vesela, da so njen življenjski opus počastili tudi zunaj domovine. "Lepo je dobiti nagrado, ki ni samo v domačem okolju," je povedala.


Milena Zupančič / Foto: Tamino Petelinšek, STA

S tem se je pridružila imenom, kot so Ljuba Tadić, Zijah Sokolović, Roger Miremont, Bruce Myers in Rade Šerbedžija, ki so jih z nazivom igralec Evrope ob Prespanskem jezeru počastili v preteklih letih.

V idiličnem okolju na tromeji med Makedonijo, Grčijo in Albanijo se umetniki z različnih koncev Evrope letos družijo 13. po vrsti, ponedeljkova otvoritvena slovesnost pa je bila posvečena prav Zupančičevi. Zlasti jo je presenetilo, da je občinstvo nagovoril tudi slovenski veleposlanik v Makedoniji Branko Rakovec.

Kot je po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA poudaril župan mesta Resen Gjoko Strezoski, želi festival širiti evropskega duha skozi kulturo tako, da združi umetnike z vsega sveta. "Festival Igralec Evrope je ustanovilo več balkanskih in evropskih gledaliških zanesenjakov v duhu slogana Jeana Moneta: 'Graditi Evropo pomeni graditi mir'," je dejal.

Kot je poudarila Zupančičeva, gre resnično za prijetno druženje v duhu kulture in umetnosti, ki nima nobenih političnih ozadij. "Evropa se združuje iz ekonomskih razlogov, a brez umetnosti in kulture najbrž ne bi mogli živeti v sožitju. Treba je vztrajati na tem, da se z umetnostjo plemeniti in združuje ljudi in da so razlike, ko govorimo o vzhodni in zahodni Evropi, dobrodošle. Razlike nas bogatijo, samo moramo se znati poslušati med sabo in jih koristno prenašati v svoje delo," je prepričana igralka.

"In to je ta festival - en svet, ena Evropa, eno prijetno sožitje vseh," je dodala 69-letna igralka, ki se že pripravlja na nove igralske nastope: v Mini teatru bo zaigrala v predstavi Grenke solze Petre von Kant v režiji Arthurja Nauzyciela, jeseni bo nastopila tudi v ljubljanski Drami.

Festival ob Prespanskem jezeru se bo zaključil 11. julija, Zupančičeva pa bo danes tam sodelovala na prireditvi, ki so jo posvetili Sloveniji. Na njej bo, kot je napovedala, deklamirala kakšno slovensko pesem, najverjetneje Prešernovo.

Zupančičeva je najbolj znana po vlogah Presečnikove Mete in Žašlerce iz filmov Cvetje v jeseni in Vdovsto Karoline Žašler režiserja Matjaža Klopčiča. V štirih desetletjih nastopov na odrskih deskah, filmskem platnu in televizijskem zaslonu je odigrala številne vloge, za katere je dobila najpomembnejše gledališke in filmske nagrade, med drugim več puljskih zlatih aren, Borštnikov prstan in Prešernovo nagrado.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igralka-evrope-milena-zupancic-lepo-je-dobiti-nagrado-v-tujini