Kosovel »osvojil« Zlatega leva

Avtor: SNG Nova Gorica, STA

Na 16. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu sta bili v soboto, 4. junija 2015, nagrajeni dve predstavi. Zlatega leva je poleg predstave »Pomutje« v produkciji zagrebške akademije dramskega gledališča in Eurokaza prejela slovenska uprizoritev Postani obcestna svetilka (Srečko Kosovel) iz Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.


foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Nagrado sta prevzela režiser Andrej Jus in v. d. direktorice Neda Rusjan Bric.

Ustvarjalci predstave so v obliki koncerta poezije lani počastili 110. obletnico rojstva našega kraškega poeta. Hrvaško občinstvo je z zanimanjem sprejelo Kosovelovo družbeno angažirano in intimnejšo poezijo, ki kliče k prenovi družbe in nagovarja k človečanstvu.


Andrej Jus in Neda Rusjan Bric / Foto: Arhiv SNG NG
V predstavi igrajo Kristijan Guček, Ana Facchini, Marjuta Slamic, Miha Nemec, Žiga Saksida, tolkalist Vladimir Hmeljak. Soavtor uprizoritve in dramaturg Nejc Valenti. Avtor glasbe Branko Rožman.

Festival je potekal od 26. junija do 3. julija, iz Slovenije je na njem sodeloval tudi gledališki performans #pornographia, avtorski projekt Alena Prišića, nastal v produkciji hybridTheatra in koprodukciji Mini teatra. V predstavi igrata Lara Vouk in Maša Grošelj.

Grand prix festivala je prejela hrvaška igralka Nela Kocsis za vlogo Marte v predstavi Virgina Woolf Istrskega narodnega gledališča v Pulju, ista predstava je dobila tudi nagrado občinstva, piše na spletni strani festivala.

Povezava: Obrazložitev žirije


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kosovel-osvojil-zlatega-leva