Radovedna nova sezona Lutkovnega gledališča Maribor tudi s Shakespearom

Avtor: STA

Prihajajoča sezona Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) bo prinesla šest novih uprizoritev, ki jih po besedah direktorice gledališča Mojce Redjko povezuje tematika radovednosti. Med drugim bodo v počastitev 400-letnice smrti britanskega dramatika Williama Shakespeara uprizorili njegov Sen kresne noči.


Lutkovno gledališče Maribor / Foto: Andreja Seršen Dobaj, STA

"Vse nove premiere so takšne, da se spuščajo na raziskovanje področij, ki so neobičajna. Na videz gre za preproste zgodbe, ki pa bodo s svojimi tematskimi poudarki in načinom odrske uprizoritve prinašale, upam da, nova in vznemirljiva vprašanja," je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Redjko.

Sezono bodo začeli z avgustovsko premiero predstave Izgubljen in najden v režiji Zorana Petroviča. Koprodukcija z Mini teatrom in društvom Moment bo temeljila na motivih slikanice Oliverja Jeffersa, ki govori o majhnem dečku in pingvinu.

Oktobra bosta sledili predstavi Kaj pa če... v režiji Marka Bulca o otroški igri ter Skodelica morja češkega lutkovnega ustvarjalca Jakuba Folvarčnyja, ki se ukvarja z vprašanjem obstoja vesolja in življenja. Decembra bo režiserka Ivana Djilas na oder postavila Nevidno po besedilu Maje Pelević, ki se loteva tematike namišljenih prijateljev.

Po motivih slikanice Dennisa Haseleya bo mladi mariborski režiser Tin Grabnar marca na oder postavil predstavo senčnega gledališča Pirat in luna, za konec sezone pa so prihranili Sen kresne noči, ki ga bo režiral italijanski režiser Matteo Spiazzi. Slednji po besedah Redjkove velja za mojstra maske, v predstavi bo uporabil usnjene maske.

Kljub krčenju finančnih sredstev iz občinskega proračuna bodo avgusta spet izvedli Poletni lutkovni pristan. Ta mednarodni lutkovni festival na prostem bo poleg slovenskih predstav gostil še predstave iz Estonije, Hrvaške, Češke, Madžarske, Slovaške in Japonske. Njihova rdeča nit je cirkus.

Septembra bo Lutkovno gledališče Maribor gostilo 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije z izborom najboljših slovenskih lutkovnih predstav dveh let. Letošnji festival se umešča v celoten Minoritski kompleks, vključno s Sodnim stolpom.

Poleg ponovitev 24 predstav iz preteklih sezon bodo obiskovalci mariborskega lutkovnega gledališča v prihodnji sezoni spremljali tudi že utečen spremljevalni ter vzgojno-izobraževalni program. Vrstile se bodo predstave za najmlajše v Minoritski kavarni, delavnice papirnatega gledališča, pripovedovanje zgodb, radijske igre, pogovori o predstavah, razstave lutk, lutkovne počitnice ter Minoritska pustolovščina.

Spričo manjšanja prostora za slovensko neodvisno lutkovno produkcijo so v LGM po besedah direktorice zasnovali polje izobraževalnega ter raziskovalno in eksperimentalno zasnovanega lutkovnega ustvarjanja. Tako v LGM omogočajo strokovno prakso ter praktični seminar o ustvarjanju lutkovne predstave. V novih prostorih, ki naj bi jih pridobili ob zaključku obnove sosednje minoritske cerkve, pa bodo mladim avtorjem nudili tudi vso potrebno infrastrukturo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/radovedna-nova-sezona-lutkovnega-gledalisca-maribor-tudi-s-shakespearom