Prihaja Ana Desetnica in je polnoletna

Avtor: Gledališče Ane Monro

Od 26. junija do 8. julija 2015 bo Gledališče Ane Monro že 18. leto zapored organiziralo Ano Desetnico – največji mednarodni festival uličnega gledališča pri nas. Festival, ki v sodelovanji z lokalnimi soorganizatorji vsako leto bolj upravičuje tudi naziv vseslovenski festival, bo tokrat potekal v kar 13ih slovenskih mestih. Prvič bodo Desetnico v svojem mestu pozdravili v Radovljici, Škofji Loki in Kočevju.


Carmen Funebre / Foto: Arhiv Teatr Biuro Podrozy

Pisalo se je leto 1998, ko je na ljubljanske in mariborske ulice prikorakala Ana Desetnica. Pred tem so v organizaciji zveze društev ŠKUC-Forum in Gledališča Ane Monro že potekali gledališki festivali in gostovanja tujih gledališč v Sloveniji v okviru Spomladanskega festivala (1979–1981), Poletja pred Metalko (1985–1987), pa tudi Festival Lent je imel pod svojim okriljem sekcijo cestnogledališkega programa. A Ana Desetnica je imela že tisto pravo obliko organiziranega festivala, ki je padla na plodna tla in se obdržala do danes. 18 let kasneje je Ana Desetnica torej polnoletna in že nekaj časa ni samo festival dveh mest (Ljubljane in Maribora), ampak z vsakim letom upravičuje svoj naziv vseslovenski mednarodni festival uličnega gledališča.

Ana Desetnica je mreža, ki se prepleta

V letu 2015 bo Ana Desetnica v sodelovanju s številnimi lokalnimi soorganizatorji od 26. junija do 8. julija prisotna kar v 13 slovenskih mestih. Sodelovanje s posameznimi mesti je letos potekalo še bolj intenzivno, skupnost je celo dobila svoj naziv, »Desetničarji«. A najpomembnejši rezultat tega sodelovanja je viden v letošnjem programu. Ana Desetnica ni več »zvezdaste forme«, ko predstave iz Ljubljane in Maribora kot kraki segajo še v druga slovenska mesta. Ana Desetnica je postala prava mreža. Tudi posamezne lokalne predstave bodo namreč potovale v druga mesta. Najbolj očiten je letos primer sežanske plesno-gledališke skupine Cirkus Copatky. Njena predstava Mehki čevlji bo na ogled tudi v Novem mestu, Celju, Ljubljani in Mariboru. Številne lokalne predstave bodo tokrat dobile priložnost predstavitve tudi na največjem desetniškem odru – v Ljubljani.

Ana Desetnica ima svoje festivalsko središče

V Ljubljani bo Gledališče Ane Monro vsakoletni zaključni piknik, ki je običajno potoval tudi na obrobje mesta (Poljane, Prule, Moste), tokrat nadomestilo s 4-dnevnim praznovanjem v samem središču mesta, v t. i. Miklošičevem festivalskem središču (v Miklošičevem parku). Za scenografijo lokacije Aninega praznovanja bo poskrbela Irena Pivka, za žive intervencije v prostor udeleženci tretje delavnice ŠUGALUO (sodelovanje študentov Šugle in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje), fotografsko razstavo pripravljajo stalni spremljevalci festivala Luka Dakskobler, Bojan Okorn in Matej Štalcer. V festivalskem središču bodo potekali tudi pogovori z domačimi in tujimi umetniki, ki jih bo vodil gledališki kritik in igralec Samo Gosarič. Na stojnicah se bodo predstavljali »Desetničarji«, soorganizatorji Ane Desetnice iz drugih mest, z informacijami o svojih dejavnostih, mestih ter z delavnicami in nastopi lokalnih skupin. Za atraktivno in kreativno druženje pa bo v Miklošičevem središču skrbela tudi Knjižnica REČI, neprofitna izposojevalnica najrazličnejših reči za prosti čas, ki deluje po vzoru klasične knjižnične izposoje. V festivalskem središču bodo obiskovalci tako lahko igrali tarok, riziko, twister, lahko bodo šivali, likali, kuhali itd. Na najbolj družabni točki letošnjega festivala bo še posebej pestro med 19.30 in 20.30, ko bo na sporedu »festivalski odmor«. Ko na drugih prizoriščih ne bo predstav, so vsi obiskovalci vabljeni v Miklošičev park, tudi da spoznajo kreativnost drugih slovenskih mest. Festival Ana Desetnica ima namreč prav zaradi vpetosti v lokalne prireditve v vsakem mestu samosvojo podobo, zato še vedno velja vabilo, da si ljudje posamezne predstave Ane Desetnice ogledajo v različnih mestih. Tako spoznajo tudi lokalne običaje in si morda celo ogledajo kakšno znamenitost. V ta namen smo prosili celo župane mest, da obiskovalcem festivala pripravijo namige za izlet v njihovo mesto, ki bodo objavljeni v prenovljeni festivalski knjižici.


Teža kože / Foto: Arhiv Lonely Circus
Kdo so letošnji člani desetniške družine

Desetniška družina ima v letošnjem letu kar tri nove člane, debitante. Tokrat bodo Ano Desetnico prvič pozdravili v Škofji Loki, Kočevju in Radovljici. Vendar sladka Radol'ca v resnici že ima eno Ano – Ano Snežno, zimski festival uličnega gledališča. Z velikim veseljem pa sporočamo, da se letos Ana Desetnica vrača tudi v Novo mesto, v družbo Rudija Potepuškega. Na tem novomeškem uličnem festivalu je bila Ana Desetnica prisotna že v letih 2004– 2007. Ana Desetnica ima z vpetostjo v lokalne prireditve, kot rečeno, v vsakem mestu drugačno podobo. Posebno presenečenje bodo obiskovalci tokrat doživeli v Mariboru. Del predstav bo v središču mesta, del pa na Lentu. In ne kjer koli, ambient bo poseben – uličniki vas bodo pričakali na splavu oziroma »flosu«. Uličnogledališki program pa to poletje v resnici ne bo le v 13 mestih, ki gostijo Ano Desetnico. Za gostovanje posamezne predstave sta se namreč odločili še Murska Sobota (28. 6. 2015 Lonely Circus, FRA – Teža kože) in Žalec (9. 7. 2015 Katjuša Kovačič & Rada Kikelj Drašler,SLO – Obrazba ter 23. 7. 2015 Teater Polpet, SLO – Riba).

Programski poudarki Ane Desetnice 2015

Slovenijo bo obiskalo 36 uličnogledaliških skupin iz 14 držav. Med tujimi gosti izpostavljamo Poljski Teatr Biuro Podrozy z dvema ognjenima spektakloma Carmen Funebre in Macbeth, kdo je ta okrvavljeni človek?. Teatr Biuro Podrozy je leta 1988 v Poznanju ustanovil Pawel Szotak, umetniški direktor, tudi prejemnik najvišjih nagrad na področju kulture na Poljskem. Njegovo gledališče ves čas išče nove načine umetniškega izražanja, predvsem pa zelo aktivno opozarja tudi na socialne težave nekaterih skupnosti in se osredotoča približati gledališko umetnost tistim, ki si jo sicer težko privoščijo. Predstavo Carmen Funabre so na primer navdihnili vojna v Bosni in etnični konflikti na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Tudi Macbeth prikazuje svet kaosa, v katerem logika smrti prevlada nad naravnim redom. Protiutež temačnim slikam Poljakov bo predstavila SCENA C, ki prav tako prihaja iz Poljske. Glavna protagonista Jacek Dzwonowski in Piotr Chlipalski vas bosta najverjetneje spomnila na slavna junaka čeških risank »A je to!«. Na Ano Desetnico se po letu 2011 znova vračajo The Primitives (BEL/GER). Markus Siebert, Craig Weston in Gordon Wilsonu so Edinstveni trije, moški srednjih let, uglajeni, urejeni – pred pomembno nalogo! Tom Oscar (SUI) vas bo z vlakom popeljal po celem svetu in vam predstavil številne znamenitosti. V vlogi strojevodje bo tako prepričljiv, da boste zagotovo pozabili, da se pravzaprav vozite na malem vlaku, otroški igrači – tisti, za katero ste v svoji mladosti tako skrbno nizali železniške tire. Francoski Lonely Circus je sodoben elektronski cirkus, v katerem sta moči združila šolani vrvohodec Sebastien Le Guen in skladatelj Jerome Hoffman. Njuna predstava Teža kože se odvija na posebni mobilni konstrukciji, ki na višini sedmih metrov omogoča horizontalne rotacije za 360°. Premikanje konstrukcije, posebnega vrtečega se kolesa, pa je povezano z zvočnimi učinki.


Little Cafe / Foto: Arhiv Faceless Theatre
To je le nekaj poudarkov iz letošnje tuje produkcije na Ani Desetnici. Bogata bo tudi domača. Medtem ko smo lani spremljali kar nekaj domačih premier, so številne predstave v tem času dozorele in obeta se nam nekaj izvrstnih ponovitev, skoraj prenovljenih predstav. Gledališče Ane Monro bo na ogled znova postavilo mednarodni projekt Sam med vsemi, v katerem sodeluje 25 uličnih artistov iz 8 držav in je bil premierno uprizorjen septembra lani, letos aprila pa je bila tudi otvoritvena predstava 51. festivala umetnosti v mestu High Wycombe (Bukinghamshire, Anglija). Tudi slovensko-francoska naveza Sébastien Fraboulet - Čopko in Manca Uršič je bila minulo leto delavna, predstavo Vertigo je med drugim predstavila na uličnem festivalu v Milanu. Lanski ognjeni spektakel Sodrga bo na ogled tudi na letošnji Desetnici, takoj po festivalu pa zasedbi KDMP Street Thetare Company in Čupakabra potujeta na Poljsko, kjer bo Sodrga odprla še veliki mednarodni festival uličnega gledališča v Gliwicah. Mini teater bo zaznamoval 70. obletnico partizanskega gledališča in osvoboditve in se predstavil z otroško lutkovno predstavo Jurček in trije razbojniki, ki je rekonstrukcija predstave partizanskega lutkovnega gledališča iz leta 1944. Na Ani Desetnici se bodo od domačih izvajalcev predstavili še Renata Kalemba, Papelito & Brencl banda, Teatr Polpet, Trio Šardone, Improliga, AllTea, Fičo balet, Burekteater in še bi lahko naštevali …

Šugla gledališče in Mednarodna poletna šola Šugle

Tudi na Ani Desetnici 2015 bomo poskrbeli za predstavitev domačega podmladka, ki je nenazadnje naložba za uspešno rast in razvoj Ane Desetnice tudi v prihodnosti. Šugla je dobro znan in uveljavljen 16-mesečni izobraževalno-performativni program uličnega gledališča, ki v okviru Gledališča Ane Monro poteka od leta 2007. Nastajajoče predstave so združene v Šugla gledališče. Na Ani Desetnici 2015 boste tako lahko spremljali delo študentov 1. letnika pete generacije šuglarjev (produkcijo vodi lutkarica in režiserka Bev Adams iz Anglije) in 2. letnika četrte generacije šuglarjev (za produkcijo študenti poskrbijo sami). Za vizualno podobo vseh predstav 2. letnika Šugla gledališča – kostum, scenografija in vizualije – skrbijo študentje ALUO (Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani). Ob tem so jim v pomoč mentorji: kipar Boštjan Drinovec, arhitektka in scenografka Irena Pivka ter ulični umetnik in režiser Goro Osojnik. Vzporedno s festivalom Ana Desetnica bo tudi tokrat potekala Mednarodna poletna šola Šugle (Ljubljana, od 27. 6. do 5. 7. 2015). Namenjena je študentom in aktivnim ustvarjalcem vseh področij umetnosti, ki želijo izkusiti umetnost v javnem prostoru. Mentorji tokratne 10-dnevne delavnice bodo: Craig Weston (BEL), režiser, igralec in komponist, Vita Osojnik (SLO), plesalka in koreografinja ter Sally Mann in John Lee (VB), predavatelja in igralca.

Udeleženci Mednarodne poletne šole bodo ob koncu pripravili tudi zaključno produkcijo, ki jo bodo 6. julija ob 18. uri predstavili na Stritarjevi ulici. Medtem ko je lanska poletna šola navdih iskala v 2000. obletnici Emone in zato pripravila parado Ave Triumphator, bo tokratna rdeča nit zbranih ustvarjalcev kino. PAN, kot bo naslov zaključne produkcije, bo interaktivna skupinska predstava, ki se bo odvijala znotraj in okoli manjšega vrtečega se kina ter skupaj z občinstvom realnost spreminjala v fantazijo. Režijo predstave bosta prevzela Tom Greder (SUI) in skupina Kud Ljud (SLO).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prihaja-ana-desetnica-in-je-polnoletna