V Gledališču Koper premiera predstave Pašjon Iztoka Mlakarja

Avtor: STA

Gledališče Koper bo krstno uprizorilo Pašjon Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja. Čeprav naslov aludira na formo srednjeveške duhovne drame, ki je lahko vsebovala komične elemente, Mlakar izpisuje Kristusovo življenje, delovanje in trpljenje v svojem izvirnem komičnem žanru z značilnim narečnim govorom in prepletom dramskih prizorov s songi.


Foto: Jaka Varmuž

Premiera predstave, ki je nastala v sodelovanju z SNG Nova Gorica, bo nocoj ob 20. uri.

Kot so zapisali v gledališču, Mlakar, ki v predstavi tudi igra Hudiča, v 13 trinajstih prizorih in prologu svobodno interpretira legendo o Kristusu, le da tokrat z besedami nekoga, ki mu pri pripovedovanju evangelija do zdaj niso dali priložnosti, da bi spregovoril.

Pašjon je napisan z vsem spoštovanjem do svetopisemskega izročila, saj Mlakar pri pisanju za oder enako kot v svojih songih razpostavlja človeške vrline in "vrline" rahločutno, z ostrim švrkanjem, a vselej tudi s srčnim razumevanjem. Ob soočenju z religiozno in zgodovinsko temo se ozira nazaj s točke, na kateri smo danes.

Ključno ob ugledališčenju Jezusovega življenja je navsezadnje prav vprašanje, kako bi Odrešenika in njegove vrednote danes sprejeli, ko je družba enako razslojena na obubožane in bogato družbeno elito. Koga bi Jezusova ljubezen prevzela, navdihnila z upanjem, očarala in koga prestrašila in ogrozila, kdo bi mu želel slediti, kdo ga izrabiti, kdo križati, so še zapisali v gledališču.

Ob Mlakarju v predstavi nastopajo Žiga Udir, Radoš Bolčina, Igor Štamulak, Gorazd Žilavec, Rok Matek, Tjaša Hrovat ter Matija Rupel in Nejc Cijan Garlatti v alteranciji. Scenograf predstave je Voranc Kumar, kostumografinja Barbara Stupica.

Igralec in kantavtor ter član novogoriškega dramskega ansambla Iztok Mlakar je ustvaril zavidljiv opus songov ter komediji Duohtar pod mus! in Sljehrnik, ki sta v režiji Vita Tauferja ter v koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica doživeli več kot 350 ponovitev. Prejeli sta tudi vrsto nagrad in priznanj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-koper-premiera-predstave-pasjon-iztoka-mlakarja