Nova sezona Prešernovega gledališča o nacizmu, romantični ljubezni in slovenskem karakterju

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj bodo v sezoni 2015/16 v ospredju teme hrepenenja, sočutja, romantične ljubezni in zla nacizma ter etična vprašanja o človečnosti v današnjem svetu in o slovenskem karakterju. Uprizorili bodo pet premier, abonmajsko ponudbo pa dopolnili z gostujočimi predstavami.


Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglar

Prešernovo gledališče Kranj je znano po svoji družbeno-kritični usmeritvi. Preko svojih predstav opozarja na aktualne družbene probleme, hkrati pa preizprašuje, kako živeti v tem času, je povedala direktorica Mirjam Drnovšček.

Prvo premiero v novi sezoni, dramo avstrijskega literarnega genija Thomasa Bernharda Pred upokojitvijo, bo režirala Mateja Koležnik. Bernhardova drama se ukvarja z vprašanjem nacizma, ki ostaja še danes aktualna tema, o čemer med drugim priča nedavni shod neofašistov v Gorici, je dejala Drnovščkova. Bernhard je dramo podnaslovil kot komedijo o nemški duši.

Oktobra bo v Kranju premierno uprizorjena predstava Vsakih sedem valov, dramatizacija romana Daniela Glattauerja, ki jo bo na oder postavil Alen Jelen. V ospredju je tema romantične ljubezni in vprašanje, ali je danes še mogoča. Gre za nadaljevanje sodelovanja z Mestnim gledališčem Ptuj, ki se je izkazalo kot uspešno že s predstavo Proti severnemu vetru, ki je prav tako nastala po Glattauerjevem romanu.

Vinko Möderndorfer bo režiral svojo dramo Mali nočni kvartet, ki se ukvarja z vprašanjem človečnosti v današnjem svetu oziroma s tem, ali je danes mogoče z denarjem res vse kupiti. Premiera bo novembra. Ker pa v kranjskem gledališču združujejo tako sodobna in klasična besedila, so v program vključili tudi dramo Ivana Cankarja Lepa Vida, ki jo bo režiral Miha Nemec. Koprodukcija s SNG Nova Gorica in Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu bo premiero dočakala decembra.

Zadnja, marčevska premiera bo Butnskala avtorjev Emila Filipčiča in Marka Derganca v režiji Vita Tauferja. Nastala bo v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem. Predstava, tako Drnovščkova, govori o tipični slovenski duši, o razcepljenosti na dve sovražni polovici, ki še dandanes ne prideta skupaj.

Letos je mogoče abonmaje vpisati že v junijskem terminu, in sicer med 8. in 19. junijem. Redni abonma vključuje vse premiere, abonma plus pa poleg omenjenih ponuja še gostujoče predstave Pašjon Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja (Gledališče Koper in SNG Nova Gorica), Vorkšop na Moljera Matjaža Zupančiča v režiji Borisa Kobala (SLG Celje), Molierovega Tartuffa (SNG Nova Gorica), ki ga je prav tako režiral Taufer, ter dramo 1981 Simone Semenič v režiji Nine Rajić Kranjac (Gledališka skupina mladih/AGRFT in Gledališče Glej).

V Kranju si želijo v gledališče zvabiti tudi mlade, zato so zanje pripravili abonma špica, ki poleg predstav Vsakih sedem valov, Lepa vida in Butnskala ter gostujoče predstave SNG Nova Gorica Tartuffe ponuja še glasbeno predstavo Neki novi tipi v režiji Marka Manojloviča in dramaturgiji Petre Pogorevc.

Povezava: Programska knjižica 2015/2016 (PDF/7395 Kb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-presernovega-gledalisca-o-nacizmu-romanticni-ljubezni-in-slovenskem-karakterju