V ptujskem gledališču v naslednji sezoni šest novih predstav

Avtor: STA

Mestno gledališče Ptuj, ki bo v prihajajoči obeležilo 20 let svojega delovanja, je danes predstavilo svoj spored v jubilejni sezoni 2015/16. V prihajajoči sezoni bodo v mestu kurentov, kjer gledališče deluje brez lastnega igralskega ansambla, uprizorili šest premier, štiri od njih bodo znova nastale v koprodukciji z drugimi hišami.


Mestno gledališče Ptuj / Foto: Gregor Mlakar, STA

Direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič meni, da so zadnja leta postali najboljše gledališče v Sloveniji. "Ne gre za samovšečnost, a v zadnjih štirih letih smo kar dvakrat osvojili najvišje strokovno priznanje za gledališko delo - nagrado Društva kritikov in teatrologov za najboljšo uprizoritev sezone in s tem pravzaprav postali prvaki v gledališki dejavnosti v Sloveniji," je dejal Srpčič.

Kljub temu se vse od svojega prihoda v ptujsko gledališče ukvarja s kriznim vodenjem, konstantnimi rezi v njihovo financiranje in težavami, povezanimi s tem. A kot pravi, se vsaka kriza enkrat konča, in verjame, da se jim obetajo boljši časi.

Kot dobrodošlico novim časom so zato naslednjo sezono skovali v duhu humorja, zabave in veselja. Večina predstav je namreč komičnega žanra, in v tem žanru so po Srpčičevih besedah tudi ostre ter pronicljive. "Teme, s katerimi se ukvarjajo, obdelajo na humoren, zabaven način, obenem pa se nam odpirajo mnoga pomembna vprašanja glede sveta in nas samih," je sezono označil Srpčič.

Prva bo luč sveta že septembra ugledala romantična komedija Daniela Glattauerja Vsakih sedem valov, ki bo nastala v režiji Alena Jelena in v sodelovanju s Prešernovim gledališčem iz Kranja. Jernej Lorenci se je skupaj z Maticem Starino lotil komedije po motivih Molierovih Učenih žensk, ki bo nastala v sodelovanju s celjskim ljudskim gledališčem, kjer bo septembra tudi premierno uprizorjena.

Novembra bo na Ptuju premierno uprizorjena drama Knuta Hamsuna z naslovom Glad, ki jo je v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana na oder postavil Janez Pipan in jo bo kmalu mogoče videti tudi v Ljubljani. Z istim gledališčem in SNG Nova Gorica pa se bodo Ptujčani lotili še dramskega dela Grenke solze Petre von Kant, ki ga je spisal Rainer Werner Fassbinder. Za režijo bo poskrbel Arthur Nauzyciel, prvič bo na ogled novembra v Ljubljani, po novem letu pa se seli še na Ptuj in v Novo Gorico.

V spomladanskem obdobju bodo na Ptuju pripravili še dve lastni komediji. Marca bodo v režiji Matjaža Latina uprizorili predstavo Pasji dnevi avtorja CJ Johnsona, aprila pa avtorsko predstavo Dunje Zupanec Ženitni oglas, ki jo bo sama tudi režirala.

Abonmaje za odrasle in otroke bodo v ptujskem gledališču začeli vpisovati v ponedeljek. Cen vstopnic tudi letos niso višali, saj po Srpčičevem mnenju časi za kaj takega niso najbolj primerni. Na Ptuju brezposelnim marsikdaj celo omogočajo brezplačen ogled predstav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptujskem-gledaliscu-v-naslednji-sezoni-sest-novih-predstav