Končujejo se Dnevi komedije

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se bodo s podelitvijo nagrad ob 19.30 sklenili letošnji Dnevi komedije.


Podelitvi bo sledila predstava o zakulisju opernega gledališča Kena Ludwiga Ti nori tenorj v izvedbi Narodnega gledališča Kikinda. Letošnji festival smeha se je v Celju sicer pričel 19. februarja.

Žirija, ki jo sestavljajo dramaturginja Mojca Kreft, pesnik Ervin Fritz in skladatelj Nenad Firšt, pa bo razglasila žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta. Žlahtno komedijsko pero letos prejme slovenski pisatelj, dramatik, esejist, gledališki, filmski in televizijski režiser Vinko Möderndorfer, ki je avtor besedila Nežka se moži. Po mnenju strokovne žirije, v kateri so bili Mojca Kranjc, Tatjana Doma in Tina Kosi, je Nežka se moži komedija v najbolj žlahtnem pomenu besede.

Letošnji tekmovalni program je odprla medcivilizacijska tragikomedija Krpan vs. Brdavs, sledila pa ji je žgečkljiva komedija Svobodni zakon. Tudi letošnji Dnevi komedije so bili glasbeno obarvani, saj je bila na programu tudi pop rock opera Neron. Tem so se pridružile še burka Triko, komedija o brutalnosti turbokapitalizma in današnji obsedenosti z videzom Grdoba, narečno obarvana komedija Chicchignola, komedija o ljubezenskih težavah Nenavadna prigoda in ostra družbena igra s tragikomičnim prikazom povprečne družbe Revizor.

V spremljevalni program so bile uvrščene tri predstave, in sicer stand up komedija Tadeja Toša ZapufanPikaSn, žlahtna komedija Dnevov komedije 2001 po izboru občinstva Marjetka, str. 89! in Duohtar pod mus!, žlahtna komedija po izboru občinstva Dnevov komedije 2008 z najvišjo oceno v zgodovini festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kon%C4%8Dujejo-se-dnevi-komedije