Šentjakobsko gledališče v sezono 2015/16 s štirimi premierami in novim umetniškim vodjem

Avtor: STA

Šentjakobsko gledališče bo v sezoni 2015/16, v katero bo zakorakalo z novim umetniškim vodjem Simonom Šerbinekom, ponudilo štiri premiere. Kot prvo bodo premierno uprizorili predstavo Micka izpod peresa Roka Vilčnika, kot zadnjo pa bodo ob vstopu v pomlad premierno uprizorili predstavo Ti nori tenorji Kena Ludwiga.


Šentjakobsko gledališče / Foto: Daniel Novakovič, STA

V prihodnji sezoni bodo po Šerbinekovih besedah gledalce skušali nevsiljivo zapeljati v svet spletk, intrig, klevetanj, lastne ironije, sarkazma na račun politike in smešnic človeških slabosti, o katerih sta pisala že Moliere in Shakespeare, ob tem pa nista pozabljala na zaljubljenost in večne ljubezni, ki se jima tudi sam ni hotel izogniti.

Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, je Vilčnik Micko spisal po motivih prve slovenske komedije Županova Micka Antona Tomaža Linharta. Režijo bo prevzel sam. Dogajanje bo postavljeno na obrobje Ljubljane v čas občinskega praznika vasice Šentflorjanske, starost sodobne Micke pa bo takšna, kot je trenutna povprečna starost študentov, ki še zmeraj živijo pri svojih starših, a so že prekoračili tridesetico.

Sledila bo premiera predstave Triko Milana Jesiha v režiji Gorazda Žilavca. Komedija ali satira po Šrebinekovih besedah ponuja mnogo improvizacij in interpretacij. Igra, ki nosi podnaslov Ena dejanska burka, je vse v enem - komedija, farsa, satira - množica vseh mogočih likov v vseh mogočih situacijah.

Kot tretjo bodo v novi sezoni na oder postavili črno komedijo Dušana Kovačevića Maratonci tečejo častni krog, ki jo bo režiral Matjaž Šmalc. Dramsko predlogo nekateri označujejo tudi kot grotesko ali absurdno dramo, kjer avtor irealnost odnosov prevedel v realnost življenjskih situacij. Režiser se je odločil za prevod Primoža Viteza, ki bo gledalcu še močneje približal problematiko sodobnega podjetništva, kar po Šerbinekovih besedah črne komedije nikakor ne postavlja južneje od nas, temveč neposredno med nas.

V pomlad 2016 pa bodo v gledališču vstopili s Temi norimi tenorji. Komedija, ki jo bo režiral Gojmir Lešnjak Gojc, je popolnoma gledališka komedija zmešnjav, situacijske in besedne komike.

Šerbinek je napovedal tudi otroško predstavo, a ta je zaenkrat še skrivnost.

Kot je povedal direktor gledališča Leopold Pungerčar, so se umetniško vodenje gledališče odločili zaupati Šerbineku, ker se je v preteklih dveh sezonah odlično vključil v igralsko ekipo gledališča - sodeloval je pri predstavah Balada o Karolini Žašler in Moj ata, socialistični kulak - in ker so v njem opazili novo moč ter nove ideje. Šerbinek bo na mestu umetniškega vodje gledališča zamenjal Zvoneta Šedlbauerja.

Simon Šerbinek se je rodil leta 1973 v Mariboru. Po študiju dramske igre in umetniške besede na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo se je zaradi trajne poškodbe odločil za študij slovenskega jezika in književnosti, zadnjih 15 let je večinoma preživel kot gledališki lektor. Med letoma 2002 in 2008 je bil član slovenske reprezentance košarke na vozičkih. Preizkusil se je tudi pri filmu, nazadnje je lani zaigral v filmu Marka Naberšnika Gozdovi so še vedno zeleni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sentjakobsko-gledalisce-v-sezono-2015-16-s-stirimi-premierami-in-novim-umetniskim-vodjem