SNG Opera in balet Ljubljana v sezoni 2014/15 o svobodi

Avtor: STA

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo sezono 2014/15 posvetili razmisleku o svobodi, pojmu, ki je ne glede na zgodovinsko obdobje krojil vsebine umetniških del. Pripravili bodo štiri operne in dve baletni premieri, s slovensko praizvedbo mono-opere Dnevnik Ane Frank Grigorija Frida pa napovedujejo tudi odprtje nove dvorane.


SNG Opera in balet Ljubljana / Foto: Tamino Petelinšek STA

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil umetniški vodja opere Rocc, je snovanje prihodnje sezone navdihnila misel Zakaj ljudje ne znamo leteti tako kot ptice - citat iz zadnje operne premiere, Janačkove Katje Kabanove. Spraševali se bodo, kakšen je pomen svobode umetniškega izražanja in s tem povezane kreativnosti v procesu umetniškega ustvarjanja.

Sezono bodo začeli z nekoliko bolj komično oziroma satirično verzijo mita o Orfeju, ki jo je ustvaril Jacques Offenbach. Nov prevod operete, ki tokrat nosi naslov Orfej v peklu, podpisuje Primož Vitez, režijo bo prevzel Vito Taufer, glasbeno vodstvo bo v rokah Marka Gašperšiča. Premiera bo oktobra.

Obeleževanju 400. obletnice smrti dramatika Williama Shakespeara se bo ljubljanska Opera v koprodukciji s Cankarjevim domom (CD) januarja pridružila s premiero Verdijeve mojstrovine Otello v Gallusovi dvorani CD. Glasbeni vodja bo dirigent Jaroslav Kyzlink, režijo pa bo prevzel Manfred Scweighkofler, ki ga je ljubljansko občinstvo spoznalo že kot režiserja Offenbachove uspešnice Renske nimfe, prav tako na odru Gallusove dvorane.

Obdobje glasbenega klasicizma bo zastopala Mozartova komična opera Figarova svatba, delo, ki ga je zaznamoval korak v umetniško in intelektualno svobodo v obdobju razsvetljenstva. Izvedbo v italijanskem izvirniku bo kot svoj debut na odru ljubljanske operno-baletne hiše režirala Yulia Roschina, orkestru bo dirigiral Marko Hribernik. Premiera bo marca.

Maja bo premiero doživela opera Katja Kabanova Leoša Janačka. Pripoved o življenju na bregovih Volge je eno od Janačkovih najnežnejših del. Nova postavitev bo nastala v koprodukciji s francosko Opero iz Rennesa, režiral jo bo Frank Van Laecke, dirigiral bo maestro Jaroslav Kyzlink.

Prva baletna premiera bo po besedah umetniške vodje baleta Sanje Nešković Peršin baletni večer, ki bo združil ustvarjalnost trenutno najbolj aktualne generacije koreografov. Koreografa prvega dela z naslovom Meso srca bosta Rosana Hribar in Gregor Luštek, pridružil se jima bo režiser Jaša Koceli. V drugem delu bo na sporedu koreografija z naslovom Kaktusi koreografa Alexandra Ekmana. Orkestru bo dirigirala Živa Ploj Peršuh. Premiera bo v oktobru.

Kot drugo baletno premiero, na vrsti bo aprila, je Nešković Peršinova napovedala dramski balet Doktor Živago, ki bo združil literarno mojstrovino Borisa Pasternaka in glasbo Dmitrija Šostakoviča. Balet bosta na oder postavila brata Jiri in Otto Bubeniček, orkester bo vodil Marko Gašperšič.

Novo dvorano bodo oktobra odprli s slovensko praizvedbo mono-opere Dnevnik Ane Frank Grigorija Frida. Kot je dejal Rocc, je letos, ko obeležujemo 70-letnico konca druge svetovne vojne in smrti Ane Frank ter 100-letnico rojstva Frida, primeren čas, da v Sloveniji prvič predstavijo to pretresljivo odo prostosti. Postavitev nastaja v koprodukciji s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem pod glasbenim vodstvom Aleksandra Spasića in v Roccovi režiji.

Nova dvorana, ki so jo poimenovali -3, bo sedanja režijska dvorana, ki jo bodo ob posebnih priložnostih namenili manjšim, komornim, pa tudi eksperimentalnim uprizoritvam opernih in baletnih del, je povedal Rocc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-opera-in-balet-ljubljana-v-sezoni-2014-15-o-svobodi