Na festivalu Vizije se bodo ponovno srečali mladi ustvarjalci

Avtor: STA

Na festivalu Vizije se bodo tudi letos v Novi Gorici predstavili mladi, ki so pripravili najboljše gledališke produkcije, ter glasbene skupine, novost festivala pa je predstavitev mladih fotografov. Iz leta v leto želijo festivalu dodajati nove oblike umetniškega izražanja, je včeraj povedal njegov direktor Matjaž Šmalc.


Festival Vizije

Na letošnji festival prihaja okoli 160 mladih iz vse Slovenije, pa tudi iz sosednje Avstrije. Brezplačno si bo moč ogledati 10 predstav, med katerimi so tri lutkovne in ena predstava ugledališčene poezije. Za najboljšo rock skupino se bo potegovalo pet glasbenih skupin, predstavili pa se bodo tudi mladi fotografi.

"Mladi so drzni, nimajo strahu. Važno jim je predvsem to, da povedo, kaj mislijo, na kakšen način oziroma preko katerega medija bodo to sporočilo prenesli pa pravzaprav ni pomembno," je na včerajšnji novinarski konferenci v Novi Gorici povedal Šmalc.

Prav zato so festival, ki je bil sprva gledališki, razširili. Letošnja novost je razstava fotografij, v prihodnje pa si želijo dodati tudi video, plesno in likovno kategorijo.

Festival bodo odprli v petek, ob državni otvoritvi Tedna ljubiteljske kulture. Tega letos posvečajo mladim ustvarjalcem. Kar 60 iz celotne goriške regije jih bo nastopilo na otvoritvenem dogodku, ki so ga poimenovali Vizija svetlobe. V nekakšni predstavi, pod katero se podpisuje Šmalc, se bo prepletala glasbena, plesna in gledališka umetnost.

Organizatorji za mlade na festivalu pripravljajo tudi tri izobraževalne delavnice. Pod vodstvom Petra Kusa bodo spoznali različne načine ustvarjanja zvokov, primernih za uporabo v gledališču, ter izdelovali izvirne instrumente iz vsakdanjih predmetov in materialov. Matevž Gregorič pripravlja improvizacijsko delavnico. Marko Plantan jim bo povedal več o odrski prezenci ter kako premagati tremo. Ana Ruter, ki je tudi selektorica festivala, pa bo na delavnici skupaj z mladimi raziskovala skupinske dinamike v gledališki predstavi.

Festival Vizije se bo zaključil v nedeljo s podelitvijo nagrad.

Povezava: Več informacij in program


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-vizije-se-bodo-ponovno-srecali-mladi-ustvarjalci