Celjski gledališčniki pred slovensko premiero omnibusa Izgubljene ljubezni

Avtor: STA

V SLG Celje bo v petek ob 19.30 na sporedu prva slovenska premiera ljubezenskega omnibusa Izgubljene ljubezni, ki združuje pet kratkih dram sodobnih ameriških avtorjev. Na prvi pogled vsako besedilo na svoj način obravnava temo ljubezenskega odnosa, skupno pa jim je iskanje ljubezni in smisla. Režiser predstave je Nikola Zavišić.


Foto: Jaka Babnik

Dramaturginja predstave Tatjana Doma je na današnji novinarski konferenci presodila, da imajo avtorji predstave zelo skopo odmerjen prostor, v katerem morajo razviti zgodbo. Pri postavljanju predstave so jo zanimale prigode oziroma napake, ki jih različni ljudje, v popolnoma različnih odnosih, kar naprej ponavljajo: "To je skupni imenovalec te predstave, ki je sveža in zanimiva."

Predstava Izgubljene ljubezni združuje pet kratkih dram sodobnih ameriških avtorjev: Post-it listki Paula Dooleyja in Winnie Holzman, 5 minut Williama Mastrosimona, Pogrešam te Davida Auburna, Dosmrtno, štirideset pogojno Nine Shengold in Poročni duet Lauren Wilson.

Drame pričajo o mračnih in svetlih skrivnostih ljubezenskih odnosov, o veselju in žalosti, ki ju prinese ljubezen, ki jo vseskozi iščemo in se ji predajamo. Eklektična struktura predstave je rezultat različnih senzibilnosti dramatikov, v katerih se ljubezen in drugi odnosi med posameznimi akterji na intriganten način razodevajo in ponovno skrivajo.

Pred našimi očmi se dogaja razpad zvez, njihovo redefiniranje ali popolnoma šokantno presenečenje, ki je posledica preteklosti oziroma zgodovina vseh njihovih ljubezni, partnerstev in iluzij, so zapisali v celjskem gledališču.

Predstavo je režiral Zavišić, drame je prevedla Tina Mahkota. Scenografijo je zasnovala Irena Kraljić, kostume Mateja Benedetti, avtorja glasbe pa sta Sonja Lončar in Andrija Pavlović.

V ljubezenskem omnibusu bodo nastopili David Čeh, Minca Lorenci, Renato Jenček, Rastko Krošl, Damjan M. Trbovc, Barbara Medvešček, Vojko Belšak, Tanja Potočnik, Manca Ogorevc, Pia Zemljič, Tarek Rashid, Liza Marija Grašič in Andrej Murenc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/celjski-gledaliscniki-pred-slovensko-premiero-omnibusa-izgubljene-ljubezni