19. Exodos: Afrika kot je (še) ne poznamo

Avtor: Exodos

V petek se je z otvoritvijo fotogafske razstave Kolwezi, mednarodno priznanega in večkrat nagrajenega kongovskega fotografa Sammyja Balojija, v Španskih borcih začela 19. edicija festivala sodobnih odrskih umetnosti, Exodos.


Otvoritev fotografske razstave Kolwezi / Foto: Nada Žgank

Sledila je izjemna premierna uprizoritev performansa S.E.F.A. (Se Eu Fosse Angolano, Če bi bil Angolec), vsestranskega umetnika Nastia Mosquita. S prepletanjem govora, petja in videa, nas je slednji popeljal po brzicah umetnosti, se pogovarjal z dedkom, pel o vojnah, obračunaval z mediji in zaključil s filmskimi poljubi. Ostra in ganljiva pripoved o (ne)uporabnosti in (ne)ustreznosti identitete. Za konec prvega dne pa so si obiskovalci lahko ogledali še odličen koncert Nea Muyange, ki je ob zvokih klavirja in kitare prepeval uporniške pesmi afriških revolucionarjev, pa tudi nekaj ljubezenskih je bilo vmes.

Jan Goossens, kurator festivala, je pri izboru predstav iskal in tudi našel drzne umetnike, ki ne eksperimentirajo le s svojo umetniško formo, ampak lahko tudi zares kaj povejo svetu. V svojem nagovoru je izpostavil, da je današnja Afrika v resnici zelo drugačna od tega, kot si jo običajno predstavljamo. »Noben od gostujočih umetnikov na festivalu ne potrjuje tega, kar radi mislimo, da vemo o Afriki. Izbrane predstave imajo moč, da nam odprejo oči za to, kar je danes Afrika, izjemno raznolika celina z več kot milijardo ljudmi,« je povedal Goossens.


Otvoritev fotografske razstave Kolwezi / Foto: Nada Žgank
V naslednjih dnevih si bodo ljubitelji gledališča in sodobnih umetnosti lahko ogledali izbrane afriške umetnike v plesno-gledaliških in glasbenih performansih, ki jih bodo spremljale fotografske razstave, predavanja, pogovori, druženje ob glasbi in filmu, delavnice za otroke ter afriški sejem.

Povezava: Festival Exodos Ljubljana


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/19-exodos-afrika-kot-je-se-ne-poznamo