V Ljubljani se danes začenja 19. festival Exodos

Avtor: STA

S performansom S.E.F.A., ki bo ob 20. uri v Kulturnem domu Španski borci, se bo v Ljubljani začel 19. festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos. Letošnja izdaja v središče postavlja Afriko. Obiskovalci bodo skozi performans, ples, glasbo, film in fotografijo spoznavali raznolikost, aktualnost in polemičnost afriških ustvarjalcev in njihovih del.


S.E.F.A. / Foto: Margaux Kolly

Selektor festivala Jan Goossens je izbral predstave, ki so se mu, kot je povedal na novinarski konferenci pred pričetkom festivala, zdele drzne, pogumne in zelo osebne. Izbral je umetnike, ki se pomembnih tem lotevajo na nove, sveže načne.

Festival Exodos želi, kot je zapisal v programski knjižici, (na makroravni) ustvariti začasen uprizoritveni prostor z vso kompleksnostjo in raznovrstnostjo današnjih afriških umetnikov, njihovih praks, povezav s celino, vpliva diasporske izkušnje in mnogoterih vezi, ki jih imajo z ostalim svetom.

Performans S.E.F.A. Nastia Mosquite na primeru sodobne družbe jasno opozarja na (ne)ustreznost in (ne)uporabnost identitete. Kot piše v programski knjižici, naslavlja vse člane sodobnih družb na svetu, še posebej tiste iz občestev, ki si po desetletjih notranjih nasprotij ali državljanske zaslepljenosti želijo preobrazbe.

Na festivalu se bo v petih dneh skupaj zvrstilo več kot 20 dogodkov. Pred otvoritvenim performansom bodo ob 19. uri v Španskih borcih odprli še fotografsko razstavo mednarodno priznanega kongovskega fotografa Sammyja Balojija, večer pa bo sklenil koncert Nea Muyange Pesmi odpora.

Festivalski dogodki bodo potekali v Španskih borcih, v Plesnem teatru Ljubljana, Stari mestni elektrarni, Slovenskem mladinskem gledališču, Studiu Baobab, Trubarjevi hiši literature in Slovenskem etnografskem muzeju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-se-danes-zacenja-19-festival-exodos