S podelitvijo nagrad zaključek 45. tedna slovenske drame

Avtor: STA

S podelitvijo Grumove nagrade za najboljše novo dramsko besedilo in Šeligove nagrade za najboljšo predstavo festivala se drevi v Prešernovem gledališču Kranj zaključuje 45. teden slovenske drame. Na sklepni slovesnosti bodo podelili tudi nagrado za mladega dramatika in Grün-Filipičevo priznanje za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji.


Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Tinkara Zupan STA

Po uprizoritvi 16 predstav, nastalih v lanski sezoni na osnovi slovenskih besedil, po vrsti spremljevalnih dogodkov in 12 festivalskih dneh bo drevi padel zastor 45. tedna slovenske drame. Ta je tudi tokrat v Kranj privabil najboljša slovenska gledališča, tuja gledališča, ki uprizarjajo slovenske drame in najboljše sodobne slovenske dramatike.

Pred zaključkom bo žirija, ki jo sestavljajo kritičarka Zala Dobovšek, publicist in dramatik Milivoje Mladenović ter dramaturginja Alja Predan, izmed osmih tekmovalnih predstav izbrala dobitnika Šeligove nagrade za najboljšo predstavo. Za naziv najboljše predstave po izboru žirije se bodo potegovale tudi tri predstave iz spremljevalnega in pet predstav iz mednarodnega programa.

Dobitnika Grün-Filipičevega priznanja, Grumove nagrade in nagrade za mladega dramatika bo medtem izbrala druga žirija, v sestavi režiserke Renate Vidič, kritika in teatrologa Mateja Bogataja, dramaturginje in prevajalke Darje Dominkuš, igralke Vesne Jevnikar ter režiserja in literata Marka Sosiča.

Nominiranci za Grumovo nagrado so Simona Semenič z besedilom sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije, Matjaž Zupančič s Pesmimi živih mrtvecev, Rok Vilčnik - rokgre s Tarzanom, Vinko Möderndorfer z dramo Tri ženske in Vedrana Grisogono s komedijo Delamo na sebi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-podelitvijo-nagrad-zakljucek-45-tedna-slovenske-drame